Adi Shamir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdi Shamir

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(he) עדי שמיר Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 juliol 1952 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Tel-Aviv (Israel) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ResidènciaIsrael
FormacióPh.D. Institut Weizmann, 1977
Director de tesiZohar Manna Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perRSA
esquema d'identificació Feige-Fiat-Shamir
criptoanàlisi diferencial
Activitat
Camp de treballCiència computacional Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Institut Weizmann de Ciències Modifica el valor a Wikidata
OcupacióCriptografia
OrganitzacióInstitut Weizmann de Ciències
Membre de
Obra
Estudiant doctoralMira Balaban
Eli Biham
Uriel Feige
Amos Fiat
Alexander Klimov
Dror Lapidot
Avital Schrift (Wierzba)
Ziv Soferman
Eran Tromer
Premis
Premi Turing
Premi Israel
Premi Erdős

Adi Shamir (עדי שמיר; nascut el 6 de juliol, de 1952) és un criptògraf israelià. És coinventor de l'algorisme RSA (juntament amb Ron Rivest i Leonard Adleman), coinventor de l'esquema d'identificació Feige-Fiat-Shamir (juntament amb Uriel Feige i Amos Fiat), un dels inventors de la criptoanàlisi diferencial. Ha fet també nombroses contribucions als camps de la criptografia i informàtica.

Educació[modifica]

Nascut a Tel Aviv, Shamir va rebre un títol de Grau en Matemàtiques de la Universitat De Tel Aviv el 1973. Va obtenir els graus MSc i PhD en informàtica a l'Institut Weizmann el 1975 i 1977, respectivament. La seva tesi s'anomenava, "Fixed Points of Recursive Programs and their Relation in Differential Agard Calculus". Després d'un any de postdoc a la Universitat de Warwick, va fer recerca al MIT del 1977 al 1980 abans de retornar per esdevenir membre de la facultat de matemàtiques i informàtica de l'Institut Weizmann. A partir del 2006, és també un professor convidat a École Normale Supérieure de París.

Recerca[modifica]

A part de l'RSA, entre les altres invencions de Shamir i les seves contribucions a criptografia hi ha l'esquema de compartició de secrets de Shamir, el trencament del criptosistema Merkle-Hellman, criptografia visual, els dispositius de factorització dels enters TWIRL i TWINKLE. Juntament amb Eli Biham, va descobrir la criptoanàlisi diferencial, un mètode general per atacar xifratges per blocs. (Després es va saber que la criptoanàlisi diferencial ja era coneguda i mantinguda en secret per IBM[1] i la NSA.[2]).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Coppersmith, Don «The Data Encryption Standard (DES) and its strength against attacks» (PDF). IBM Journal of Research and Development, 38, 3, maig 1994, pàg. 243. DOI: 10.1147/rd.383.0243. (subscription required)
  2. Levy, Steven. Crypto: How the Code Rebels Beat the Government — Saving Privacy in the Digital Age. Penguin Books, 2001, p. 55–56. ISBN 0-14-024432-8. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adi Shamir