Adolfas Šleževičius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdolfas Šleževičius

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 febrer 1948 Modifica el valor a Wikidata
Mirskiškė (Lituània) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort6 desembre 2022 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Pelekas (Lituània) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Antakalnis Modifica el valor a Wikidata
Primer ministre de Lituània
10 març 1993 – 15 febrer 1996
← Bronislovas LubysLaurynas Mindaugas Stankevičius → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tecnologia de Kaunas Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Vílnius Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Democràtic Laborista de Lituània Modifica el valor a Wikidata

Adolfas Šleževičius (Mirskiškė, 2 de febrer de 1948 - Pelekas, 6 de desembre de 2022) fou un primer ministre de Lituània.

Abans de la seva carrera com a polític, Šleževičius era gerent d'una empresa estatal de productes lactis. Šleževičius va ser nomenat primer ministre després de l'elecció d'Algirdas Brazauskas com a president el febrer de 1993. En aquells temps, Lituània va haver de fer front a la inflació mensual del 10 i el 30% tot i la introducció de les talonas (diners de descompte) i estant el ruble molt baix.[1] Després d'un principi prometedor amb grans augments salarials dels treballadors estatals, Šleževičius va aplicar un augment més reduït i va donar suport a un enduriment de la política monetària pel Banc de Lituània. Aquesta inflació mensual va disminuir al 25% el maig de 1993 al 13% el maig, 6% al juny i al 3% el juliol.[2] Amb aquest progrés en l'estabilització, el Comitè de litas (compost per Šleževičius, el president Brazauskas, i per Visokavičius, president del Banc de Lituània) va anunciar el restabliment del litas lituà com a moneda nacional, que tindria lloc el 25 de juny de 1993. El tipus de canvi enfortit des de l'equivalent de més de 5 litai a 3,5 litai l'agost de 1993.

L'octubre de 1993 Šleževičius va anunciar que el valor de la moneda es fixaria d'una manera molt semblant a la de la corona estoniana, és a dir, en un règim de convertibilitat amb una paritat fixa.[3] La Llei d'Estabilitat del litas va ser aprovada el 23 de març de 1994, i el tipus de canvi fix en el 3,9 litai per dòlar dels EUA l'1 d'abril de 1994. La fixació del tipus de canvi van contribuir a fer que es produís grans entrades de capital estranger, la qual cosa va ajudar a finançar la modernització de l'economia en els anys següents.

El 8 de febrer de 1996 es va veure obligat a dimitir, després d'un vot de censura en el Seimas per càrrecs de corrupció. Šleževičius havia retirat els seus actius en l'últim minut a partir de dos bancs que es va ensorrar. Es va enfrontar a càrrecs penals per corrupció i falsificació, però després de quatre anys d'investigació, la causa va ser sobreseguda abans d'arribar a un tribunal.[3] Després d'una carrera política frustrada, Šleževičius va dedicar-se a l'empresa privada.

Šleževičius va morir el 6 de desembre de 2022, a l'edat de 74 anys.[4]

Referències[modifica]

  1. Bank of Lithuania, "The Bank of Lithuania", 1994
  2. Knobl, Camard, et al., "Lithuania" IMF Economic Review No. 6, August 1994.
  3. 3,0 3,1 Camard, Wayne, "Lessons from the Currency Board Arrangement in Lithuania" IMF paper PPAA/96/1, March 1996
  4. «Mirė buvęs Lietuvos premjeras Adolfas Šleževičius» (en lithuanian), 06-12-2022. [Consulta: 6 desembre 2022].
Precedit per:
Bronislovas Lubys
Primer Ministre de Lituània
Bandera de Lituània

(març) 1993 - (febrer) 1996
Succeït per:
Laurynas Mindaugas Stankevičius