Adriaan van Roomen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdriaan van Roomen

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 setembre 1561 Modifica el valor a Wikidata
Lovaina Modifica el valor a Wikidata
Mort4 maig 1615 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Magúncia Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Lovaina
Es coneix perCalcular els primers 16 decimals exactes del Nombre π
Activitat
OcupacióMatemàtiques
OrganitzacióUniversitat de Lovaina
Universitat de Zamość
Influències

Adriaan van Roomen, també conegut pel seu nom llatinitzat Adrianus Romanus, va ser un matemàtic brabançó del segle xvii, conegut per haver calculat els primers 16 decimals exactes del Nombre π.

Vida[modifica]

Segurament nascut a Lovaina, d'una família de mercaders, va estudiar matemàtiques i filosofia al col·legi jesuïta de Colònia, segons explica ell mateix en el prefaci d'un dels seus llibres. No està prou estudiada la seva joventut,[1] però probablement va estudiar medicina a la Universitat de Lovaina i va tenir estances a Itàlia (on va conèixer Clavius) i a França.

Entre 1586 i 1592 va ser professor de Medicina i Matemàtiques a la Universitat de Lovaina i, a partir de 1593, a la de Würzburg, on va publicar diverses obres mèdiques. El 1598 està a Praga on és nomenat comte palatí i metge de la cort de l'emperador Rodolf II.

Entre 1603 i 1610 viu alternativament a Lovaina i Würzburg i és ordenat sacerdot el 1604 després de la mosrt de la seca esposa. El 1610 és invitat com a professor de matemàtiques a l'Acadèmia Zamoyski de Zamość (avui Polònia), on romandrà dos anys.

Va morir a Magùncia el 1615.

Obra[modifica]

Tot i que va publicar alguns texts de medicina, van Roomen és conegut per la seva obra matemàtica. Les seves obres més conegudes són:

Portada del Idea Mathematicae. Edició de 1602.
  • Idea mathematicae pars prima (Lovaina o Anvers, 1593), dedicada a Clavius i pensada com un gran tractat sobre el càlcul de les cordes del cercle, del que no van aparèixer les parts successives. En aquesta obra, i en calcular el costat d'un polígon regular de 15× 260 costats, calcula el valor del Nombre π amb 16 decimals exactes. Els seus Chordarum arcubus circuli (Würzburg, 1602), Speculum astronomicum (Lovaina, 1606) i Canon triangulorum sphaericorum (Magùncia, 1609) són una mena de continuació del treball iniciat el 1593.
  • Problema Apolloniacum (Würzburg, 1596), on, a instàncies de Viète, resol el problema de construir un cercle tangent a qualsevol altres tres cercles disjunts, per mitjà de la intersecció de dues hipèrboles. Posteriorment, Viète en donaria una solució més general.[2]
  • Apollogia pro Archimede (Ginebra, 1597), on reivindica l'existència d'una ciència comú a la geometria i l'aritmètica, una mathesis universalis,[3] que s'ha vist com un antecedent proper de la ciència universal cartesiana.

Referències[modifica]

  1. Bockstaele, pàgina 169
  2. En el seu llibre Apollonius Gallus (1610)
  3. Sasaki, pàgina 262

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Adriaan van Roomen» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Busard, Hyppolitus L.L. Roomen, Adriaan Van Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. Consultat 4 gener 2014 <http://www.encyclopedia.com>.