Afer del diamant blau

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Afer del diamant blau van ésser era una sèrie d'esdeveniments provocats pel robatori l'any 1989 de gemmes que pertanyien a la família reial Saudi per un empleat tailandès. L'afer va pertorbar les relacions entre l'Aràbia Saudita i Tailàndia durant gairebé 20 anys.

El 1989, Kriangkrai Techamong, un treballador tailandès, va robar un valuós diamant blau i altres gemmes del Palau Reial Saudi basat a Bangkok on treballava com a conserge. Kriangkrai Techamong va aconseguir amagar les joies robades en una bossa d'aspirador, i va enviar-les a la seva casa en la província de Lampang ( Tailàndia).

La Policia tailandesa va detenir Kriangkrai i va poder recobrar gran part de les joies robades. Kriangkai va ésser condemnat a set anys de presó, però va ésser alliberat després de tres anys.

Posteriorment, un equip de policies tailandesos que havien anat a Aràbia Saudita per tornar les joies robades van patir un incident amb les autoritats saudís, que van dir que aproximadament la meitat de les joies tornades eren falses i que, a més faltava el Diamant Blau.

Un empresari saudi proper a la família reial Saudi va viatjar a Bangkok per investigar el cas, però ésser segrestat i mort. Tres mesos més tard, també van ésser misteriosament morts a trets tres funcionaris de l'Ambaixada Saudi a Bangkok.

L'any 1995, el tinent General Chalor Kerdthes de la policia tailandesa, va ésser declarat culpable d'ordenar l'assassinat de la muller i el fill d'un traficant de joies implicava en l'afer, i condemnat a mort tot i que l'execució va quedar suspesa. Altres sis funcionaris també van ésser declarats culpables de la mort de la família del traficant.

Repercussions diplomàtiques[modifica | modifica el codi]

Aràbia Saudita va deixar d'expedir visats de treball per a ciutadans tailandesos i va aconsellar els seus ciutadans que no viatgessin a Tailàndia. Les missions diplomàtiques es baixaven de categoria per carregar nivell de d'affairs. El nombre de treballadors tailandesos a Aràbia Saudita va caure de més de 150,000 el 1989 a 10,000 el 2006.