Aforisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un aforisme (del grec αφοριζειν, definir) és una sentència breu que expressa un pensament complex de forma colpidora o estètica.[1] Es considera un gènere literari i pot aparèixer dins una composició major o com a recull de frases i sentències cèlebres. L'aforisme, tot i presentar-se com una veritat absoluta, parteix de la subjectivitat del seu autor i així es diferencia de lleis científiques o similars, enunciades d'un mode semblant (màxima concisió).

Els primers aforismes parteixen d'Hipòcrates i s'han conreat al llarg de tota la història de la literatura. Són especialment abundants durant el període hel·lenístic, al Renaixement i a la Il·lustració.

Tot i que els aforismes filosòfics versen principalment sobre temes morals, també són emprats per altres tipus de pensaments com són els recollits al Tractatus Logicophilosophicus i les Investigacions filosòfiques de Ludwig Wittgenstein.[2]

Autors destacats d'aforismes[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aforisme
  1. Diccionario de Filosofía (en castellà). 1a. Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 3 (Biblioteca de Consulta Larousse). ISBN 84-8332-398-2. 
  2. Ferrater Mora, Josep. «Aforismo». A: Diccionario de filosofía. Barcelona: Alianza, 1979, p. 66. ISBN 9788420652016. 
Vegeu texts en català sobre Quatre cents aforismes cathalans a Viquitexts, la biblioteca lliure.