Agència Tributària de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAgència Tributària de Catalunya
Dades
Nom curtATC Modifica el valor a Wikidata
Tipusservei d'administració tributària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació17 juliol 2007
Governança corporativa
Seu
Part deSecretaria d'Hisenda Modifica el valor a Wikidata

Lloc webatc.gencat.cat Modifica el valor a Wikidata

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) és l'ens encarregat de recaptar els tributs propis de la Generalitat de Catalunya i aquells cedits totalment per l'Estat. Està ubicada al passeig de la Zona Franca, 46, al barri de la Marina del Prat Vermell.[1]

Fou creada pel Parlament de Catalunya el juliol de 2007, en compliment de l'article 204 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006.

Història[modifica]

L'ATC es posà en marxa el 2 de gener de 2008.

A partir de la Desena legislatura del Govern de la Generalitat començà a replantejar-se la institució, amb l'objectiu que sigui l'ens gestor d'una Hisenda pròpia catalana. El gener de 2013 l'executiu d'Artur Mas va crear la secretaria d'Hisenda, amb la tasca desenvolupar l'Agència Tributària de Catalunya, amb la intenció que aquest ens sigui l'única administració pel que fa a les contribucions que paguen els catalans. Eduard Vilà és el director de l'Agència des de setembre de 2016.[2]

Durant els anys 2016 i 2017 l'ATC inicià l'assumpció plena de totes les seves competències recaptatòries que legalment podia exercir, i es troba en procés de desplegament pel conjunt del territori català a partir de 15 noves oficines pròpies i de 12 més compartides amb els ens locals.[3]

Directors[modifica]

Josep Costa, primer director de l'Agència Tributària de Catalunya.

Funcions[modifica]

A l'Agència Tributària de Catalunya li corresponen les funcions següents:

  • Gestionar, liquidar, inspeccionar i recaptar els tributs propis de la Generalitat i els tributs estatals cedits totalment a la Generalitat, d'acord amb el que disposa l'article 204 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.
  • Gestionar la recaptació per la via executiva dels ingressos de dret públic no tributaris de l'Administració de la Generalitat i dels ens que formen el sector públic de la Generalitat.
  • Formar part del consorci o ens equivalent a què fa referència l'article 204.2 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.
  • Exercir qualsevol altra funció que li sigui atribuïda per llei o per conveni administratiu.[4]

Oficines[modifica]

L'ATC compta amb un total de 31 oficines repartides arreu de Catalunya. D'aquestes, 19 són oficines territorials pròpies i es troben a Barcelona, la Bisbal d'Empordà, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Farners, la Seu d'Urgell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilafranca del Penedès. En aquestes oficines els ciutadans poden obtenir assessorament i realitzar qualsevol tràmit tributari i de recaptació d'impostos. D'altra banda, les 12 oficines restants són compartides mitjançant convenis amb ens locals i supralocals —diputacions i consells comarcals— adherits a la xarxa Tributs de Catalunya i es troben a Berga, Cervera, Igualada, Móra d'Ebre, Olot, Ripoll, Solsona, Tremp, Valls, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú i Viella. Aquestes oficines actuen com a punt de servei i atenció al contribuent.

Finalment, també disposa de 137 finestretes úniques i punts d'assistència tributària de la xarxa Tributs de Catalunya on els ciutadans podran rebre atenció bàsica i presentar declaracions.

Referències[modifica]

  1. Grau, Xavier «El Govern té un any per trobar la nova seu per a l'Agència Tributària». Diari Ara, 17-12-2014 [Consulta: 17 desembre 2014].
  2. «Eduard Vilà, nou director de l'Agència Tributària de Catalunya. Inici. Generalitat de Catalunya». Inici. [Consulta: 14 desembre 2016].
  3. «http://www.ara.cat/especials/catserveis/LAgencia-Tributaria-Catalunya-noves-oficines_0_1738026196.html».+Diari Ara, 06-02-2017 [Consulta: 2 abril 2017].
  4. «Agència Tributària de Catalunya». web. Generalitat de Catalunya, 2013. [Consulta: 12 gener 2013].

Enllaços externs[modifica]