Agavòidies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Agavàcies)
Infotaula d'ésser viuAgavòidies
Agavoideae Modifica el valor a Wikidata

Agave americana
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsparagaceae
SubfamíliaAgavoideae Modifica el valor a Wikidata
Herb., 1837
Tipus taxonòmicAgave
Nomenclatura
Sinònims
Agavaceae Modifica el valor a Wikidata

Les agavoidees (Agavoideae) són una subfamília de la família de les Asparagaceae, plantes amb flor monocotiledònies de l'ordre Asparagals. A partir del sistema APG III, del 2009, aquesta subfamília inclou les antigues famílies de les Agavaceae i Hesperocallidaceae.[1]

Dins d'aquesta subfamília s'inclouen plantes dels deserts o zones àrides molt conegudes com l'àgave (Atzavara), iuca o l'Arbre de Joshua.

Les espècies poden ser suculentes o no ser-ho. En general les fulles de les agavàcies es disposen en forma de roseta al final d'una tija llenyosa que pot anar des de ser molt curta fins a ser de mida arbòria. Les fulles tenen bandes paral·leles i normalment apareixen llargues i punxagudes, sovint amb una espina dura al final i de vegades amb espines laterals.

Les espècies d'Àgave s'utilitzen per a fer les begudes alcohòliques anomenades pulque i mezcal, mentre altres espècies s'utilitzen per la seva fibra. En xerojardineria són d'ús molt freqüent.

Gèneres[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Agavòidies

Referències[modifica]

  1. Chase, M.W.; Reveal, J.L.; Fay, M.F. «A subfamilial classification for the expanded asparagalean families Amaryllidaceae, Asparagaceae and Xanthorrhoeaceae». Botanical Journal of the Linnean Society, 161, 2, 2009, p. 132–136. DOI: 10.1111/j.1095-8339.2009.00999.x.