Aglutinant (pintura)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un aglutinant és un vernís desenvolupat per utilitzar-lo barrejat amb pigment i produir així una Pintura (material). La denominació aglutinant s'utilitza per a pintures artístiques. El seu sinònim "Base" s'utilitza per als aglutinants utilitzats en màquines dispensadores de color.[1]

Els aglutinants es poden definir com substàncies que s'adhereix al pigment i el manté fixat a un suport. S'ha utilitzat com a aglutinant, per exemple, la resina de pi cuita amb ol[2]i el tremp d'ou. Segons llur composició les pintures resultants es poden catalogar com pintures d'assecat físic i pintures d'assecat físic-químic. Les primeres s'assequen quan els dissolvents de l'aglutinant s'evaporen, per exemple, les laques de nitrocel·lulosa (la laca d'ungles és un bon exemple). Les segones, a part de l'evaporació dels dissolvents, es dóna una reacció química,amb l'oxigen de l'aire que per oxidació uneix cadenes amb una polimerització que fa augmentar la seva longitud (i el seu pes molecular) fins a esdevenir un sòlid (vernís o pintura).


Diferent és el cas de les pintures de dos components, en les quals la pintura base reacciona amb un enduriment orto.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 2 de novembre de 2014]. 
  2. «LO Alkyd». [Consulta: 19 de juliol de 2012].