Agroglif

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un cercle de les collites format per múltiples cercles

Un agroglif, anomenat també pictogrames cercle de les collites, són dibuixos descoberts en camps de cultiu (blat, dacsa, etc.). Tot i que inicialment van començar com a formes geomètriques bàsiques, els cercles han anat incrementant la seua complexitat fins al punt que han arribat a donar resposta a missatges en codi binari, un dibuix del calendari maia i fins i tot n'hi ha un amb la imatge d'un alienígena sostenint un missatge en codi binari contingut en un cercle.

Història[modifica | modifica el codi]

L'agroglif més antic registrat apareix en un gravat del segle XVII anomenat "el dimoni segador". La imatge representa una criatura estranya que crea un disseny circular en un bladar. Aquesta imatge va aparéixer continguda en un pamflet en el qual els agricultors expressaven que preferien tenir "el mateix diable" segant la collita que pagar el salari que el seu segador exigia per la seua feina.

Però el fenomen es conegué i tingué repercussió mediàtica a partir del 1976, quan van aparéixer els primers cercles a Winchester, Regne Unit. Eren simples, de només 9 o 10 metres de diàmetre, però amb el pas dels anys esdevingueren més complexos i nombrosos. Ja a la dècada dels 1980 el fenomen es va traslladar a altres països com Alemanya, Nova Zelanda, etc.

El 1991 els jubilats Doug Bower i Dave Chorley es van adjudicar l'autoria[1] dels primers cercles apareguts durant mitjan la dècada del 1970 i van mostrar a la premsa com els realitzaven.

Des d'aquell moment l'atractiu sobre els cercles va decaure, però prompte van aparéixer més cercles i més complexos, la qual cosa va fer pensar els aficionats al paranormal que no tots els cercles van ser realitzats per Bower i Chorley i que podrien tenir un origen extraterrestre o desconegut. Escèptics i els mateixos Bower i Chorley opinen que la nova aparició de cercles es deu a la creació de nous grups creadors d'aquestes figures.

Casos famosos[modifica | modifica el codi]

Tots aquests successos han passat al Regne Unit:

  • El 12 de juliol del 1990 va aparéixer un pictograma de 120 m de longitud en un bladar a Alton Barnes, Wiltshire. La figura estava formada per dos parells de cercles. Cada parell tenia dos apèndixs amb forma d'urpa.
  • A l'estiu del 1990, en un bladar d'Exton, Hampshire, va aparéixer un cercle de 20 m de diàmetre. Las espigues estaven doblegades en espiral en sentit horari. Al seu voltant hi havia quatre cercles "satèl·lit" de 6 m de diàmetre, amb les espigues doblegades en espiral en sentit antihorari.
  • El 17 de juliol del 1991, un pilot d'helicòpter es va quedar atònit mentre sobrevolava un bladar al peu del castell Barbury, prop de Swindon, quan va observar un cercle envoltat per dos anells i enterrat en un triangle equilàter, el qual tenia un cercle en cada vèrtex.
  • El 30 de juliol del 1991, va aparéixer una estraña figura de peu a prop de Lockeridge, Wiltshire. El mes següent van aparéixer unes altres set figures semblants.

Imatge del missatge d'Arecibo[modifica | modifica el codi]

El 19 d'agost del 2001 va aparéixer una imatge de les mateixes característiques que la del missatge d'Arecibo, reproduïda sobre un camp de blat ubicat a prop de l'observatori de ràdar de Chilbolton ( 51° 8′ 39.80″N 1°26'26.64"O), a Wherwell, Hampshire, en una de las manifestacions d'aquests pictogrames més impressionants dels últims temps. El missatge d'Arecibo es un mensaje de radio enviat des del radiotelescopi d'Arecibo l'any 1974. El missatge tenia una longitud de 1679 bits i va ser enviat en la direcció del cúmul d'estrelles de M13, situat a 25000 anys-llum. Conté informació sobre la situació del Sistema Solar, del nostre planeta i de l'ésser humà. El missatge va ser dissenyat per Frank Drake, Carl Sagan i altres. La imatge de Chilbolton reprodueix, amb sorprenent fidelitat, la matriu quadriculada en nombres primers de 73 x 23 caràcters d'Arecibo, amb algunes variants:

  • L'ésser humà del missatge terrestre apareix canviat en aquest agroglif per la figura d'un ésser macrocèfal d'aspecte humanoide.
  • La "doble hèlix" de l'ADN original va ser canviada per una de "triple hèlix" al seu costat dret, suggerint així un "hibridatge" entre els éssers autors d'aquest peculiar missatge i la humanitat.
  • El nostre sistema planetari, codificat al senyal d'Arecibo amb un sol central, quatre planetes petits interiors i quatre gasosos exteriors, més el petit Plutó ubicat als afores del sistema (i en el qual la Terra apareix lleugerament alçada respecte del plànol de l'eclíptica per a indicar que hi habiten els éssers autors del missatge), en la "resposta" de Chilbolton hi ha un sistema planetari conformat, a més de per l'imprescindible sol central, per quatre planetes petits interiors (més una estranya conformació de quatre objectes en forma de creu), dos gegants exteriors i dos petits ubicats a les fronteres d'aquest estrany conjunt planetari.
  • Seguint el paràmetre del missatge terrestre, en la imagen de Chilbolton dos dels planetes – el tercer i el quart – apareixen fora del plànol de l'eclíptica, indicant així que en aquests dos mons habiten els éssers autors de la resposta de Chilbolton.
  • Finalment, a la part de sota del gràfic (i igual com en el missatge enviat pels científics de la Terra) s'aprecia la figura de l'antena utilitzada per a la transmissió del missatge (l'observatori d'Arecibo). En la imatge de Chilbolton aquesta antena té la forma d'una curiosa flor amb diversos pètals de 9 metres de diàmetre.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «They'rrrrrre Back!» (en anglès). Popular Science, Agost 2002, p.84 [Consulta: 13/8/2012].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Agroglif