Aiguaneu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Símbol de l'aiguaneu

L'aiguaneu és una precipitació força uniforme de neu mig fosa o de pluja i de neu barrejades.[1] Aquest fenomen es deu a la presència d'aire prou temperat per a fondre la neu parcialment però no suficientment càlid per a transformar tota aquesta neu en pluja.

És per tant una neu fosa parcialment que cau a terra amb traces de cristal·lització. És una precipitació transparent no pas blanca com la neu en sentit propi. Amb la caiguda de l'aiguaneu la temperatura pot ser que iniciï una davallada i que acabi convertint-se en una nevada. El codi METAR per l'aiguaneu és RASN.

L'aiguaneu acostuma a caure quan la temperatura de l'aire superficial és de 2-3°C i als estrats superiors de l'atmosfera la temperatura és inferior. Per tant, pel gradient tèrmic que hi ha, la neu (situada a uns 100-200 m d'altitud) es fon perquè troba temperatures més altes. Tanmateix, no són prou altes per a fondre la totalitat de la neu i per això cau barrejada neu i aigua.

L'aiguaneu no acostuma a quallar a terra, llevat quan la temperatura del sòl és inferior a 0°C. Aleshores es poden formar plaques de gel no detectables visualment que són molt perilloses.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. [enllaç sense format] http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=aiguaneu&operEntrada=0&Page=dilc

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]