Ajuda:Per a què serveix un wiki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En principi, un wiki serveix per a qualsevol cosa que vulguin els seus usuaris. Aquest wiki en concret és per a la creació d'una enciclopèdia del saber humà. El seu format l'orienta cap a la col·laboració, però una col·laboració que hi inclou qualsevol que vulgui fer qualsevol cosa a les seves pàgines. Hom podria pensar que això mena a la desorganització.

La idea és que qualsevol pugui compartir el seu coneixement amb tothom.

El Wiki original té això a dir sobre per què un wiki funciona [1] (en anglés):

Per què un wiki funciona:

  • Tota informació pot ser esborrada per qualsevol. Les pàgines d'un wiki al final només representen discussió intel·ligent i consens informat perquè és molt més fàcil esborrar flames, spam i trivialitats que deixar-les passar. El que queda té sentit per natura.
  • Qualsevol pot jugar-hi i divertir-s'hi. Això pot semblar més números per a perdre senyal... Un wiki segurament rep tantes visites de les masses com qualsevol altre lloc web. Però per a causar alguna mena d'impacte a un wiki hom ha de ser capaç de generar-hi contingut. Així qualsevol pot jugar-hi però només els bons jugadors desitgen continuar jugant-hi.
  • Un wiki no és WYSIWYG. Això és una mena de petit test d'intel·ligència per a poder editar una pàgina. No és enginyeria aeronàutica però no motiva els que no es prenen seriosament allò que no sigui audiovisual. Si no els motiva, no hi participen, la qual cosa ens permet als demés que llegim i escrivim seguir amb els nostre discurs racional.
  • Els usuaris tenen temps per a pensar, generalment dies o setmanes, abans d'editar alguna pàgina del wiki. D'aquesta manera el que la gent hi escriu sol ser considerat.
  • Els qui participam a un wiki som, per natura, un ramat de pedants i ordinaris no raonables, per la qual cosa tenim una espècie de camaraderia aquí.

...i freqüentment és divertit. I tots sabem que tothom hi juga net quan el joc és divertit.

Això és tot: insegur, indiscriminat, hostil a l'usuari, lent, ple de gent difícil, llepafils i frívola. Qualsevol altra comunitat online comptaria cadascuna d'aquestes virtuts entre les seves febleses. Potser un wiki funciona precisament perquè altres comunitats no.

Això, és clar, només és una opinió!