Ajuda:Registrar-se

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

No cal registrar-s'hi per veure i editar les pàgines de la Viquipèdia. Tanmateix, en registrar-vos-hi obteniu algunes característiques addicionals, i en general gairebé tots els projectes ho recomanen.

Crear un compte d'usuari significa que donareu un nom d'usuari (el vostre nom real o un pseudònim) i una contrasenya. A partir d'aquest moment, les contribucions que realitzeu seran assignades al vostre nom d'usuari. Si no us hi registreu, les vostres contribucions seran assignades a la vostra adreça IP.[1]

Raons per registrar-s'hi

No cal que us registreu per llegir ni editar la Viquipèdia. Tothom pot editar gairebé qualsevol pàgina sense registrar-se. Tanmateix, és una bona idea fer-ho pels següents motius:

  • Tindreu un historial d'edicions: amb el llistat de canvis que realitzeu canvis en qualsevol pàgina. Si no us hi registreu serà la vostra adreça IP la que identificarà les vostres contribucions.[2]
  • Tindreu la vostra pròpia pàgina d'usuari: on, si voleu, podreu escriure sobre vosaltres perquè d'altres puguin conèixer-vos una mica més.
  • Tindreu la vostra pàgina de discussió per poder comunicar-vos amb altres usuaris.[3]
  • Tindreu un espai de proves personal: per a experimentar abans d'editar un article directament.
  • Podreu crear una llista de seguiment: serveix per vigilar els canvis fets a les pàgines que més us interessin.
  • Podreu reanomenar pàgines.
  • Podreu configurar l'aspecte del web a la pàgina de preferències[4]

Per a més informació, vegeu Raons per a crear un compte.

Com registrar-s'hi?

  1. Aneu a «Inicia una sessió / crea un compte» ubicat a la cantonada superior dreta de la pàgina. [5]
  2. Cliqueu l'enllaç Uniu-vos a la Viquipèdia. Si voleu, podeu escriure la vostra adreça electrònica.[6]

Preguntes freqüents

Com puc crear un compte?

Per crear un compte seleccioneu «Inicia una sessió / crea un compte» (a dalt a la dreta de la pàgina) i després «Registreu-vos-hi». Normalment només necessiteu proporcionar un nom d'usuari i una contrasenya. Alguns wikis exigeixen un captcha visual (test de Turing automatitzat per separar accions humanes de robots programats). Els usuaris amb navegadors de text, audibles o antics no podran crear un compte si no poden veure aquesta imatge. Si teniu problemes amb els captchas contacteu amb un administrador.[7]

I si se m'oblida la contrasenya?

Si ingresseu una adreça de correu quan registreu el vostre compte, o posteriorment en les vostres preferències, podreu sol·licitar en la mateixa pantalla d'entrada la tramesa d'una contrasenya temporal al vostre correu electrònic, que us permetrà recuperar el vostre compte. Si no vàreu donar cap adreça, o no està actualitzada, haureu de crear un compte nou.

Com finalitzo la sessió?

Podeu finalitzar la vostra sessió en qualsevol moment clicant l'enllaç «finalitza» de dalt de la pàgina.

Em registro però quan començo a navegar sembla que no estigui loginat

Si sembla que heu iniciat sessió, després de veure la pàgina «Sessió iniciada amb èxit», però tan aviat com intenteu veure una altra pàgina us apareix com si no estiguéssiu registrats, és molt probable que tingueu problemes amb les galetes. Si esteu segur que les galetes estan permeses, assegureu-vos de no haver posat //ca.wikipedia.org a la llista de llocs no permesos per a galetes (aquesta característica està disponible en almenys Firefox versió 0.6 i superior, a més a Microsoft Internet Explorer versió 6 i superior). A més assegureu-vos que la data del vostre ordinador sigui correcta; si no ho és, les galetes podrien expirar abans del que deurien. Tingueu en compte que alguns tallafocs i programes de bloqueig de publicitat poden interferir amb les galetes que usa Viquipèdia per mantenir una sessió activa.

Directori PHP

A més d'aquests passos, assegureu-vos que el directori PHP per desar dades de la sessió no estigui protegit contra escriptura. Aquest directori es pot trobar a l'arxiu php.ini definit al paràmetre session.save_path. Errades en aquesta configuració del php.ini pot provocar també altres problemes, per exemple: referències a un directori no existent; pàgines aleatòries o previsualitzacions de canvis que surten en blanc amb Internet Explorer, però no amb altres navegadors; o, el botó «Desa la pàgina» que actua com si s'hagués clicat «Mostra previsualització», però només estant registrat.

Se m'ha tancat la sessió automàticament

Un usuari es pot trobar ocasionalment que la seva sessió ha finalitzat automàticament abans de desar una pàgina que estava editant, o al canviar entre múltiples pàgines de Viquipèdia en diferents finestres. Això pot ser un resultat de les vostres configuracions de galetes, memòria cau o tallafocs, però a causa del funcionament del programari MediaWiki. Una mica d'informació d'identificació de l'usuari es desa en els servidors i a vegades, especialment durant alta càrrega dels sevidors, el sistema pot tenir un error de desplaçament de dades (glitch), resultant una finalització de sessió. Independentment del motiu, la solució més simple és marcar l'opció «Recorda entre sessions». Si ho feu en un ordinador accessible per més gent (p. ex. a la biblioteca, la feina o l'escola), si us plau cerqueu i esborreu la vostra galeta d'identificació d'usuari a l'acabar la vostra sessió.

Imitació de noms d'usuari

Fixeu-vos que en algunes fonts sans-seriff la I (i majúscula) i la l (ela minúscula) es mostren exactament igual: I i l. Si el vostre nom d'usuari té alguna d'aquestes dues lletres, pot ser prudent registrar un altre compte però intercanviant-les (és a dir, si el vostre nom d'usuari té una ela minúscula canviant-la per una i majúscula, i al revés). Això és per prevenir la imitació. Podeu llavors redirigir la pàgina d'usuari del compte fictici a la del vostre compte autèntic.

Com forçar el registre per restringir l'accés?

Això està controlat per la variable Wikipedia Global. Vegeu la gestió de drets d'usuari (en anglès) per configurar restriccions d'accés al vostre wiki, sigui per editar o per veure pàgines.

Notes

  1. Alguns projectes que utilitzen el programari MediaWiki formen una família en el sentit que un es registra a la família en global i es aplicable la configuració de preferències comunes. Especialment aquest és el cas pels més de 1.000 projectes de Wikia. En els projectes de Wikimedia el registre i la configuració de preferències habitualment s'han fet per separat a cada wiki. Des del 27 de maig de 2008 s'ha activat el registre unificat, però les preferències continuen sent pròpies de cada projecte.
  2. Tanmateix l'adreça IP no permet una identificació correcta: Si soleu connectar-vos des de computadores en diferents ubicacions (casa, oficina, cafè, etc.) tindreu diferents adreces IP en cada cas; fins i tot en la mateixa ubicació podríeu tenir diferents IP depenent de la connexió a Internet. Per això, un nom d'usuari és molt millor per mantenir una identitat en el projecte.
  3. Si a més proporcioneu la vostra adreça de correu electrònic, altres usuaris es podran posar en contacte amb vosaltres a través d'e-mail. Aquesta opció funciona de manera anònima, és a dir els usuaris que us contactin a través de l'email no podran veure la vostra adreça. És opcional. Comproveu la nostra Política de privadesa.
  4. Es poden configurar coses com el nombre de pàgines mostrades en la pàgina de canvis recents, les fonts, colors i disseny del lloc, usant diferents aparences (skins)
  5. Assegureu-vos que el vostre navegador web accepta les galetes (cookies). Alguns navegadors poden acceptar o rebutjar galetes de llocs web específics. En aquest cas haureu de configurar el vostre navegador web per acceptar galetes de cada wiki que vulgueu editar, com ara wikipedia.org.
  6. Si activeu l'opció «Recorda entre sessions» no haureu d'entrar de nou la vostra clau quan accediu a la Viquipèdia des del mateix ordinador. Això només funciona si la contrasenya no ha estat generada pel programari MediaWiki
  7. Avís: Des del 26 de setembre de 2006, el símbol arrova (@) no està permès en noms d'usuari, vegeu m:bugzilla:6849.

Vegeu també


[modifica] Ajuda específica de la Viquipèdia


Creeu un compte ara

A la Viquipèdia en català certes decisions, com preses de decisió, resoldre propostes d'esborrar pàgines o presentar-se a administrador, estan restringides a usuaris amb un mínim d'experiència verificat per les seves contribucions amb un compte d'usuari registrat.

La Viquipèdia té un control de noms similars per protegir-ne el registre, per exemple no es possible imitar un nom d'usuari canviant ela minúscula per i majúscula. A més, existeix una llista negra local on es restringeixen determinades combinacions. Només els administradors poden registrar un compte evitant el control de noms o saltant-se el captcha.

Per tractar el vandalisme algunes funcions només estan disponibles pels usuaris autoconfirmats (automàticament al cap de quatre dies del registre del compte). Per exemple, entre altres mesures, algunes pàgines estan protegides perquè només les puguin editar usuaris autoconfirmats.

Us recomanem que mantingueu el vostre compte de forma segura per evitar usos indeguts que afectin la vostra reputació. Alguns consells són:

  1. No doneu la vostra contrasenya a ningú, fins i tot a usuaris que diguin que us volen ajudar.
  2. Entreu la vostra contrasenya només en un projecte de Wikimedia. Vigileu que no sigui un lloc impostor.
  3. Mantingueu el vostre ordinador actualitzat amb l'última versió de l'antivirus.
  4. La vostra contrasenya hauria de ser fàcil de recordar, però difícil d'endevinar.
  5. Si useu ordinadors públics recordeu finalitzar la sessió i esborrar la vostra galeta.
  6. Aneu en compte si utilitzeu scripts d'usuari. Alguns scripts poden estar programats per robar galetes i comprometre el vostre compte.