Ajuda:Resum de la modificació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ajuda:Resum de l'edició)

Quan s'edita una pàgina apareix un petit camp Resum de la modificació sota la caixa principal d'edició, que varia segons si s'edita a través del botó Modifica o Modifica el codi.

Amb l'Editor de codi (botó Modifica el codi) Amb l'Editor visual (botó Modifica)
Resum de la modificació
 
Resum de la modificació
Resum de la modificació

És una bona pràctica omplir el camp de Resum de l'edició, o afegir-hi el resum en el cas de modificar seccions, ja que ajuda tothom a entendre què ha canviat quan un examina l'historial de la pàgina. És una recomanació que a les vostres preferències d'usuari (pestanya «Caixa d'edició») marqueu «Avisa'm quan deixi en blanc el resum de la modificació (o el resum per defecte)». (Si realment el voleu deixar en blanc només heu de confirmar el missatge o posar un espai en blanc per evitar-lo.)

En cas que feu una substitució és especialment útil que poseu al resum de l'edició la línia de text amb la funció utilitzada "subst:". Altrament, no es mostrarà a l'historial que ha estat una substitució.

Propietats[modifica]

El camp de resum pot tenir una línia de 200 caràcters amb una mida no superior a 250 octets (l'última restricció no té efecte en text ASCII, però fixeu-vos que amb UTF-8 qualsevol caràcter no ASCII ocupa dos o més octets). Si intenteu escriure o enganxar-ne més, només es mostraran els primers 200 caràcters i la resta s'ometrà. A més, si per exemple intenteu afegir 10 caràcters nous (al final o enmig) d'un resum que ja té 195 caràcters resultarà que només quedaran inserits els primers 5 caràcters nous i s'ometran els altres 5.

En els resums d'edició funcionen els enllaços interns i entre projectes, amb algunes excepcions explicades més avall.

Altres codis wiki no s'interpreten:

  • Variables, plantilles i funcions parser no s'expandeixen.
  • Enllaços externs no funcionen
  • Etiquetes HTML no funcionen
  • Cursives, negretes, etc., no funcionen (els resums es mostren en cursiva per defecte)
  • Les etiquetes <nowiki> no funcionen; així p. ex. no es pot mostrar [[a]] (quedarà com <nowiki>a</nowiki>), es podria utilitzar [[a]] (amb un caràcter nul entre els claudàtors de l'esquerra) o bé [ [a] ].

Quan es prem Mostra previsualització, s'obté una previsualització del resum de l'edició a més de la previsualització de la pàgina modificada.

Enllaç a una secció[modifica]

El nom de la secció inclòs entre /* i */ produeix una fletxa assenyalant a la dreta que enllaça amb l'àncora especificada de la pàgina, seguida pel nom d'àncora amb la classe CSS "autocomment": Text àncora. És similar al text wiki "<span class="autocomment">[[#Nom àncora|→]] Text àncora</span>"".

Els separadors s'afegeixen automàticament quan és possible. Un resum de l'edició pot incloure múltiples àncores (entre la sintaxi /* */ i amb el text fora). Això pot ser útil si s'editen diverses seccions alhora, o per referir-s'hi. Per exemple, el resum:

/* Daixonses */ prova /* Daillonses */ prova

es mostra com:

Daixonses - prova - Daillonses - prova

Per a més flexibilitat aquests enllaços especials d'àncora es poden canviar per enllaços normals a pàgines que redirigeixen a les àncores desitjades; vegeu-ho més avall.

Edició de secció[modifica]

En modificar una secció existent, el títol de la secció s'inclou al començament del resum de l'edició entre les marques /* i */, per exemple /* Enllaços externs */.

Si el nom de secció es canvia és útil canviar-lo també en el resum, de manera que l'enllaç a la secció continuï funcionant (fins que el nom de la secció es canviï una altra vegada, ja que els enllaços no canvien retroactivament).

Si creeu una secció nova abans o després d'una secció existent clicant l'enllaç "modifica" d'una secció, canvieu o suprimiu el text entre les marques /* i */, per evitar confusió.

Els detalls de l'edició s'haurien d'afegit després d'aquest text. En el cas que proporcioneu un resum llarg podeu considerar suprimir el títol de secció per quedar-se dins del límit de 200 caràcters, depenent de què és més important.

Enllaços interns i interviquis en el resum[modifica]

En els resums de l'edició funcionen els enllaços interns, incloent la detecció d'existència de la pàgina, i els enllaços interviquis. Aquests enllaços també es poden fer conduïts.

En cas que s'utilitzi el truc de deixar l'enllaç conduït buit, s'ignora, però l'enllaç funciona.

Els enllaços es poden comprovar en la previsualització del resum de l'edició.

L'eina què hi enllaça no llista els enllaços en resums de l'edició.

Codis de percentatge[modifica]

Si un enllaç conté un signe % seguit per dos dígits hexadecimals no funcionarà i es mostrarà el text de l'enllaç sense claudàtors; i en el cas que l'enllaç estigui conduït es perdrà el text d'informació.

Així, mentre que a la mateixa pàgina els texts wiki en:Wikipedia:Village_pump_(technical)#Abc i en:Wikipedia:Village pump (technical)#Abc són equivalents mostrant en:Wikipedia:Village_pump_(technical)#Abc i en:Wikipedia:Village pump (technical)#Abc, només l'últim funciona en un resum de l'edició.

En un URL, tots els caràcters altre que [[-:/.]], els dígits 0-9 i les lletres sense caràcters especials A-Z a-z, es codifiquen amb un o dos signes % seguit per dos dígits hexadecimals (seguiu l'enllaç per confirmar que els caràcters no estan afectats).

En la pràctica, hi ha una codificació quan el nom de la pàgina conté caràcters especials (diferents dels mencionats), i quan un enllaç a una secció d'aquella pàgina es fa copiant part de l'URL de la secció generada per un enllaç de la taula de continguts. Això no és el cas si només el nom de la secció conté caràcters especials, perquè en un URL es codifiquen amb un punt seguit pels dígits hexadecimals. Així l'àncora mateixa no dóna problemes, sinó el fet que havent-hi una àncora sigui convenient utilitzar l'URL.

Recomanacions per fer un enllaç que funcioni al resum de l'edició:

  • utilitzeu l'URL, però canvieu a mà els codis pels caràcters adequats (això no és pràctic en llengües on es codifiquen molts caràcters)
  • apliqueu una redirecció per arribar a la pàgina, p. ex. en:WP:VPT
  • utilitzeu l'enllaç de la taula de continguts, però substituint la part de l'URL pel nom de la pàgina, afegint de nou el prefix interwiki si és necessari, i utilitzeu el resultat com a enllaç tant a la pàgina com al resum de l'edició.
  • ajunteu la combinació de nom de pàgina, # i nom de secció; el nom de la pàgina es pot copiar de l'encapçalament de la pàgina, o si té una drecera es pot escriure fàcilment, per exemple VP:D#Abc on l'àncora normalment és més llarga que aquí i és més fàcil copiar-la però la resta simplement s'escriu.

Flexibilitat[modifica]

Com que els resums de la modificació no es poden canviar desprès de desar la pàgina, un trasllat del contingut enllaçat pot ser un problema, i això passa freqüentment quan es previsible un trasllat a un arxiu.

  • En el cas d'un reanomenament es crea una redirecció; però quan el nom vell es necessita per una nova pàgina l'enllaç ja no apuntarà correctament.
  • En el cas d'un enllaç a una secció, quan es canvia el nom de la secció es pot fer una àncora amb el nom vell de la secció.
  • En el cas d'un enllaç a una secció, si el contingut es trasllada a una altra secció l'enllaç encara apuntarà la secció vella.
  • En el cas d'un enllaç a una àncora posada explícitament, l'àncora es pot traslladar amb el contingut a condició que els altres enllaços a l'àncora necessitin apuntar també la nova posició.

Per preveure aquests problemes un pot fer el següent:

  • fer un enllaç a una pàgina amb un nom que acuradament i inequívoca descrigui la destinació desitjada
  • si aquesta pàgina no existeix, crear una redirecció a la pàgina desitjada, possiblement amb una àncora

Mentre que el resum de l'edició romandrà inalterable per sempre, la redirecció es pot canviar quan sigui necessari.

Aquest mètode és també útil per reemplaçar l'enllaç de secció automàtic: proporciona flexibilitat en vista al canvi d'encapçalements de seccions.

Funció "Afegiu un comentari"[modifica]

Per començar un nou fil en una pàgina de discussió o en una pàgina amb __NEWSECTIONLINK__, es pot utilitzar la funció "Afegiu un comentari". Cliqueu el signe més que és al costat de la pestanya "modifica" (en aparença MonoBook). Apareix un camp anomenat "Tema/capçalera" abans de la caixa d'edició i no sortirà el camp de "Resum de l'edició". El text que s'escrigui en aquest camp serà tant el resum de l'edició com el nom encapçalament (que s'afegeix a final de pàgina), i text introduït a la caixa d'edició s'afegirà sota aquest encapçalament.

Vegeu també Ajuda:Seccions.

Resums automàtics[modifica]

En certes circumstàncies, es genera un resum automàtic quan una edició es desa sense cap resum. Això és lleugerament diferent al resum afegit en editar una secció ja que aquest es pot modificar per l'usuari abans de desar.

Situació Pàgina Text
Creant o substituint una pàgina amb una redirecció
('$1' és substituït per la destinació de la redirecció)
MediaWiki:Autoredircomment Redirecció a [[$1]]
Eliminant tot el text d'una pàgina MediaWiki:Autosumm-blank Eliminat tot el contingut de la pàgina
Traient gran part del text, o editant una pàgina curta
('$1' és substituït pel text de la pàgina)
MediaWiki:Autosumm-replace Contingut canviat per «$1».
Creant una nova pàgina ($1 és substituït pel text de la pàgina) MediaWiki:Autosumm-new Pàgina nova, amb el contingut: «$1».

Amb l'excepció del resum automàtic quan es crea una redirecció, que normalment diu tot el que s'ha de dir, aquests no són un substitut per un resum de l'edició correcte - sempre hauríeu de deixar un resum significatiu, fins i tot en els casos citats. Tanmateix, són útils per proporcionar algun context en edicions fetes per usuaris inexperts que no són conscients de la importància dels resums, i per destacar vandalismes.

Llocs on apareix el resum de l'edició[modifica]

El resum de l'edició apareix en cursiva en els llocs següents:

Permanentment:

Temporalment (vegeu mw:Manual:$wgRCMaxAge):

* Utilitzeu la llista de seguiment millorada per veure tots els canvis recents i no només l'últim canvi en cada pàgina.

Vegeu també Ajuda:Seguiment de canvis.

Resum en la càrrega de fitxers[modifica]

Quan es carrega una imatge es pot proporcionar una informació de la càrrega. Això serveix per diferents propòsits:

  • com a segona part del resum de l'edició creat automàticament en el registre de càrregues (la primera part és el nom del fitxer)
  • com a text en l'entrada de l'historial de la imatge
  • en el cas en que el nom del fitxer sigui nou:
    • com a resum de l'edició de creació de la pàgina de fitxer
    • com a text wiki per la part editable de la pàgina de fitxer, que inclou les següents possibilitats:
      • descriure breument la imatge
      • proporcionar enllaços interns o externs
      • incloure plantilles
      • especificar una o més categories on incloure la imatge

La capacitat del resum de càrrega és una línia de 250 caràcters; en el registre de càrrega l'última part pot quedar tallada ja que prèviament inclou "Nom del fitxer carregat".

Fixeu-vos que no hi ha una funció de previsualització per comprovar la codificació dels enllaços, la inclusió de plantilles o les etiquetes de categories, però si és necessari es pot editar la pàgina després de la càrrega per corregir errades i també ampliar el text.

Vegeu també Ajuda:Pàgina d'imatge.

Canviar un resum de l'edició[modifica]

Canviar un resum de l'edició és complicat i exigeix importació (a més això ha d'estar habilitat en el projecte i l'usuari necessita tenir els drets d'accés): exporteu la pàgina amb l'historial, suprimiu la pàgina, feu el canvi a l'arxiu xml i importeu-la de nou. Per canviar el resum de l'última edició també es pot exportar la pàgina sense historial, suprimir-la i restaurar-la sense l'última edició, fer el canvi a l'arxiu xml arxivar i importar-la de nou.

El registre d'importació mostra la importació de la pàgina, amb el nom de l'usuari, data, hora i nombre de revisions. El registre d'eliminació mostra la supressió i, si és aplicable, la restauració, amb el nom de l'usuari, data i hora. La funció de "Veure o restaurar pàgines esborrades" mostra les edicions esborrades. No hi ha una forma senzilla (com les diferències) per veure quins canvis s'havien fet. En el cas de múltiples supressions i importacions no queda registrat quines existien en l'historial original de la pàgina, per tant no és possible saber del tot què va canviar en l'última operació de supresió/importació.

Cerca[modifica]

La funció de cerca de Wikimedia no pot cercar resums d'edició i no són indexats per motors de cerca externs.

Recomanacions[modifica]

Ompliu sempre el camp de resum. Això es considera una directriu important. Fins i tot un resum curt és millor que cap resum. Un resum de l'edició és encara més important si suprimiu qualsevol text; altrament, la gent pot qüestionar els vostres motius per l'edició. A més, esmentant un canvi però no un altre pot resultar enganyós per a algú qui trobi l'altre canvi més important; afegiu "i altres" per cobrir els altres canvis.

Resums precisos ajuden a la gent a decidir si és interessant que comprovin el canvi. Hem trobat que els resums sovint piquen l'interès de col·laboradors amb coneixements en el tema. Encara pot no ser necessari en edicions menors, una ortografia correcta sempre és desitjable.

En el cas de petits afegits a un article, és altament recomanable copiar el text sencer d'aquest afegit en el camp de resum, donant un màxim d'informació amb un mínim d'esforç. Poseu davant "afegit:" com a indicació (vegeu la secció d'abreviatures). D'aquesta manera, serà improbable que els lectors del resum comprovin la pàgina mateixa donat que ja saben l'abast de l'edició. També ho fa més fàcil per lectors amb deficiències visuals o ceguera de colors que poden tenir dificultats per distingir petits canvis. També ajuda els usuaris a comprovar els canvis recents, l'historial i contribucions de l'usuari (vegeu més avall) més eficaçment i reduint la càrrega als servidors.

Si l'afegit és més de 200 caràcters, i per tant no hi cap complet en el camp de resum, hauríeu d'escriure un resum breu dels canvis que heu introduït a l'article. Per a un afegit de, diguem, 400 caràcters també podeu estalviar temps simplement copiant-lo al camp de resum. El text quedarà tallat però normalment els primers 200 caràcters seran acceptables com a mostra de "resum".

Desafortunadament només podeu copiar un paràgraf de text de la caixa d'edició al camp de resum. El contingut d'altres línies es pot enganxar al final. Així, per exemple, una llista puntejada de la secció "Vegeu també" és complicat posar-la al camp de resum. Una possibilitat per a una llista nova és posant-la en una única línia, amb els asteriscs de separació, copiar-ho al camp de resum i després en la caixa d'edició separar les línies pels asteriscs.

A més del resum del canvi en sí, el camp de resum pot tenir una explicació del canvi; fixeu-vos que si el motiu d'una edició no està clar és més probable que sigui revertit, especialment si heu suprimit part del text. Per donar una explicació més llarga utilitzeu la pàgina de discussió i poseu al resum "vegeu discussió".

Després de desar la pàgina, el resum no es pot editar — una raó més per vigilar l'ortografia.

En el cas d'omissions importants o errades en el resum de l'edició, podeu fer una falsa edició només per posar la correcció en el resum.

Abreviatures[modifica]

Els usuaris experimentats, especialment aquells que fan edicions massives, utilitzaran sovint abreviatures en el resum de l'edició (com també en entrades de registres), per a estalviar temps; per exemple, "rv" per "revertit". Això s'hauria d'utilitzar amb cura ja que pot ser confús per a usuaris inexperts, però generalment és correcte per edicions menors com canvis de format i ortogràfics. Vegeu en:Wikipedia:Edit summary legend per a una llista d'abreviatures comunament utilitzades en la Viquipèdia en anglès.

Resum d'accions[modifica]

Les accions de protecció o reanomenament també generen entrades en l'historial. Aquesta entrada també està limitada a 255 octets, i consisteix en una descripció de l'acció i el comentari proporcionat per l'usuari.

La descripció de l'acció, com "XX mogut a YY", es crea a partir dels missatges del sistema en el projecte. Com a resultat, no és configurable canviant la llengua en les preferències de l'usuari.

El comentari de l'usuari, si és prou llarg, pot ser truncat pel sistema. Llavors la versió completa més llarga es pot trobar en els registres de protecció/reanomenament, que no han de compartir la limitació de 255 octets amb resum de l'acció.


[modifica] Ajuda específica de la Viquipèdia