Ajuda:Vigilar pàgines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La funció de vigilar pàgines permet a tot usuari registrat mantenir una llista de les pàgines vigilades i veure les edicions recents en aquestes pàgines.

El MediaWiki no deixa que la gent tingui pàgines; però la funció de llista de seguiment, juntament amb la possibilitat de revertir canvis, permet que els usuaris interessats es puguin involucrar amb pàgines particulars sense els desavantatges de donar a ningú el control absolut d'una pàgina.

A més de la llista de seguiment predefinida, l'eina global watchlist[Enllaç no actiu] és una llista multiwiki que permet veure simultàniament els canvis en les pàgines seguides en els diferents projectes de Wikimedia que un desitgi.

Control de les pàgines vigilades[modifica]

Només es poden vigilar les pàgines, no que es generin dinàmicament.

La pàgina sempre és vigilada juntament amb la seva pàgina de discussió. Tots els afegits i supressions a la llista de seguiment afecten la combinació de pàgina principal i pàgina de discussió: no és possible vigilar-ne una sense l'altra.

Mentre es veu una pàgina
L'enllaç «Vigila», situat al marge de cada pàgina, afegeix la pàgina actual a la vostra llista de seguiment.
El missatge de MediaWiki:Addedwatchtext o MediaWiki:Removedwatchtext, respectivament, es mostra al principi de pàgina, i «Vigila» es canvia a «Deixa de vigilar», o a l'inrevés. Depenent del navegador això es fa sense carregar de nou la pàgina sencera, utilitzant AJAX amb ajaxwatch.js.
Mentre es desa una pàgina
Quan es desa una pàgina editada, el nou estat de seguiment (vigilar o deixar de vigilar) es determinada segons la marca de l'opció «Vigila aquesta pàgina».
Si hom activa la preferència d'usuari «Afegeix les pàgines que vagi editant a la llista de seguiment», l'opció de la pàgina d'edició quedarà automàticament marcada. Per tant, si no es desmarca abans de desar, la pàgina s'inclourà a la llista de seguiment. Opcions addicionals són
  • «Afegeix les pàgines que vagi creant i fitxers que carregui a la llista de seguiment» (si s'ha marcat l'opció anterior aquesta no és necessària ja que una creació de pàgina compta com un edició),
  • «Afegeix les pàgines que reanomeni a la llista de seguiment»,
  • «Afegeix les pàgines que elimino a la llista de seguiment».
Editar la llista
Hi ha dos enllaços addicionals disponibles al principi de la pàgina Especial:Llista de seguiment:
«Mostra i edita la llista de seguiment» proporciona una llista sencera amb enllaços a les pàgines vigilades (incloses les pàgines de discussió). Marcant-les i clicant el botó «Elimina entrades» es trauran les pàgines seleccionades de la llista.
«Edita la llista de seguiment sense format» proporciona una caixa de text amb una llista de les pàgines vigilades (sense incloure les pàgines de discussió), amb un títol a cada línia, ordenada primer per número d'espai de noms i després per ordre alfabètic. Això permet editar la llista directament, copiant-la en un editor extern, o substituint-la per una altra creada en algun altre lloc. Els duplicats s'eliminen automàticament al desar-la.

Llista de seguiment[modifica]

Quan l'usuari està registrat, cada pàgina té un enllaç a la llista de seguiment de l'usuari, també accessible per l'enllaç Especial:Watchlist. Aquesta pàgina mostra una llista de tots els canvis recents en les pàgines vigilades, separada per dies i per ordre invers de la data d'edició.

Cada línia mostra els detalls de cada edició: si és menor (m) o no, si està feta per un bot (b), la data, un enllaç a la pàgina, les diferències entre la versió actual i l'última, l'historial, el nom d'usuari, el nombre d'augment o disminució de bytes (en verd o vermell), i el resum de l'edició. Segons la configuració del lloc, el nom de la pàgina és en negreta si ha canviat des de l'últim cop que l'usuari la va veure (estant registrat).

Tècnicament, la llista de seguiment és una altra forma de filtrar els canvis recents. Els registres provenen de la taula de canvis recents i, per tant, estan limitats a les edicions no anteriors al valor $wgRCMaxAge (30 dies en la majoria de projectes de la Fundació Wikimedia).

Opcions[modifica]

Podeu amagar o mostrar els següents tipus d'edicions, usant els corresponents enllaços: edicions menors, de bots i les pròpies. Això es pot configurar a les preferències com a opció per defecte de l'usuari.

Una altra opció a les preferències, anomenada «Nombre de dies per mostrar en la llista de seguiment:», configura el valor inicial del període de temps per al que es mostraran els canvis. Aquest període es pot canviar fàcilment amb els enllaços corresponents.

També hi ha un menú desplegable que permet mostrar només els canvis en un espai de noms específic.

A diferència dels canvis recents, no hi ha enllaços per mostrar només un nombre específic d'edicions.

Llista simple[modifica]

Per defecte la llista de seguiment només mostra l'última edició de cada pàgina vigilada.

Hi ha dos possibles problemes si una pàgina ha tingut una edició recent no menor, però l'última ha estat marcada com a menor:

  • l'edició no menor no es mostrarà. Com que típicament estareu interessats en tots els canvis des de l'últim comprovat, en aquest cas cal comprovar la pàgina d'historial.
  • si la llista de seguiment està configurada per a amagar els canvis menors, la pàgina no sortirà a la llista.

Els usuaris amb experiència preferiran utilitzar la llista de seguiment expandida.

Llista expandida[modifica]

Amb l'opció de les preferències «Desplega la llista de seguiment per a mostrar tots els canvis afectats, no només els més recents» la llista de seguiment mostrarà totes les edicions recents, ordenades cronològicament.

En aquest cas la preferència «Agrupa els canvis per pàgina en canvis recents i llista de seguiment», que activa els canvis recents millorat, també afecta a la llista de seguiment de la mateixa forma: els canvis recents de les pàgines vigilades s'agrupen per dia, i dintre del dia per pàgina.

Una altra opció de les preferències és «Nombre d'edicions a mostrar a la llista de seguiment extesa:». Un lloc pot limitar el valor màxim d'aquesta opció (en els projectes de la Fundació Wikimedia pot ser 1.000). Per veure les pàgines amb edicions anteriors es poden filtrar els canvis per espai de noms, o utilitzar la llista simple, o alternativament reduir el nombre de pàgines vigilades.

Altres efectes de vigilar una pàgina[modifica]

La llista de seguiment és només una de les facilitats pel que fa a vigilar pàgines. Fins i tot sense utilitzar-la mai, marcar pàgines per vigilar és útil.

Canvis recents, seguiment d'enllaços i historial[modifica]

En els canvis recents, canvis recents millorat i seguiment d'enllaços, les pàgines vigilades es destaquen en negreta.

Si es va a directament a l'historial d'una pàgina vigilada, sense visitar abans la pàgina, l'última edició (la primera de la llista) pot estar marcada amb el missatge «actualitzat des de la vostra darrera visita».

Notificació per correu electrònic[modifica]

Des de la versió MediaWiki 1.5, si s'activa $wgEnotifWatchlist (per defecte no ho està), i segons la configuració de les preferències, podeu rebre un correu electrònic si una pàgina vigilada és modificada per algú altre. No es notifiquen més canvis fins que visiteu la pàgina estant registrat. Opcionalment aquest sistema de notificació pot ignorar els canvis menors. Vegeu notificació per correu.

Tenir un missatge de correu per a cada pàgina modificada que vulgueu vigilar, en el sentit de les altres funcions de vigilància, pot ser excessiu. S'han proposat noves funcions per millorar-ho: l'opció de rebre un correu periòdicament amb una llista de pàgines modificades, o la possibilitat de definir una llista restringida per a notificacions per correu.

Allò que no podeu vigilar[modifica]

La llista de seguiment només detecta les edicions en el text d'una pàgina.

Plantilles i pàgines incloses
Els canvis en les plantilles (o qualsevol pàgina que s'usi inclosa) modifiquen la presentació de les pàgines, però no surten a la llista de seguiment. Podeu escollir vigilar totes les plantilles utilitzades, i les plantilles utilitzades per aquestes plantilles, etc.
Imatges i categories
Vigilar una imatge o una categoria significa vigilar només la part editable. La llista de seguiment no mostrarà la càrrega d'una nova versió de l'arxiu, ni si s'afegeixen o es treuen pàgines a una categoria. Amb el seguiment d'enllaços es poden detectar les pàgines afegides a una categoria. Per saber les que es treuen cal vigilar totes les pàgines de la categoria (vegeu Ajuda:Categoria).

Vigilar una pàgina no existent[modifica]

Podeu vigilar una pàgina que no existeixi. Aquesta pàgina sortirà en la vostra llista de seguiment quan algú la creï.

Per exemple, si vigileu una pàgina que no té encara pàgina de discussió, sereu notificats quan algú comenci un fil de discussió.

Fins i tot podeu vigilar una pàgina de la que no existeixi ni la principal ni la de discussió. Per a fer-ho aneu a l'adreça de la pàgina, escrivint la URL directament o seguint un enllaç vermell, i marqueu «Vigila» sense crear-la.

Reanomenaments[modifica]

Si una pàgina que vigileu és reanomenada, el nou títol s'afegeix automàticament a la vostra llista de seguiment. Fins i tot si es reverteix el reanomenament, tindreu a la vostra llista tant el títol nou com el vell.

Encara que el nou títol es suprimeixi després de revertir el reanomenament, es mantindrà el títol en la vostra llista i tindreu un avís de la supressió. Si noteu que apareixen misteriosament pàgines no existents a la vostra llista, aquesta és l'explicació més probable.

Seguiment d'enllaços[modifica]

El seguiment d'enllaços es pot utilitzar com a facilitat similar a la llista de seguiment.

Pàgines amb una llista d'enllaços (possiblement creades per aquest propòsit, per exemple com a subpàgines d'usuari) poden servir com a llistes separades de vigilància utilitzant la funció de seguiment d'enllaços. Tingueu en compte, però, que el seguiment d'enllaços no inclou les pàgines de discussió com ho fa la llista de seguiment. Per a vigilar també les pàgines de discussió s'han d'incloure també els corresponents enllaços (una opció és fer-ho amb un enllaç que tingui un espai en blanc com a text per a que quedi ocult).

El seguiment d'enllaços aplicat a una categoria té un desavantatge essencial: no es detecten les pàgines tretes de la categoria.

Si voleu revelar les vostres pàgines vigilades o les que són del vostre interès, és millor usar la llista de seguiment (vegeu més avall).

Com a alternativa podeu definir un estil personalitzat, pels enllaços de pàgines seleccionades, posant en la pròpia pàgina CSS una llista de línies com:

a[title ="Nom de la pàgina"] {color: white; background: red; font-size: 150% } 

Això funciona amb Opera, però no amb IE.

En la pàgina de canvis recents funciona per destacar pàgines com l'exemple de més amunt, però és més versàtil, per exemple, posant diferents graus d'èmfasis amb diferents estils. A més, també funciona en les pàgines de contribucions de l'usuari i en pàgines normals (també per enllaços conduïts però no per enllaços indirectes a través d'una redirecció).

Per destacar també els enllaços a altres llocs web, incloent-hi els enllaços entre llengües, utilitzeu.

a[href ="adreça URL completa "] { .. }

Fixeu-vos que es necessita la URL completa, fins i tot per destacar enllaços del mateix projecte, tot i que el codi HTML utilitza la URL relativa /wiki/títol.

Privadesa de les llistes de seguiment[modifica]

Els usuaris corrents o els administradors no poden saber què teniu a la vostra llista de seguiment, o qui vigila alguna pàgina en particular. Els administradors de sistema (developers), que tenen accés als servidors que tenen la base de dades de Wikimedia, poden trobar aquest tipus d'informació. Les descàrregues de base de dades públicament disponibles no inclouen aquest tipus d'informació.

Vegeu també[modifica]


[modifica] Ajuda específica de la Viquipèdia


En català l'àlies per «Watchlist» és «Llista de seguiment». Es poden utilitzar indistintament els dos noms per crear enllaços (amb el prefix Especial:).

A la Viquipèdia en català no està configurada l'opció de ressaltar a la llista de seguiment els canvis des de l'últim cop que l'usuari va visitar la pàgina.

Existeix una eina per fer una llista de seguiment global dels projectes Wikimedia: http://toolserver.org/~luxo/gwatch/