Barba-roja (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Akahige)
Infotaula de pel·lículaBarba-roja
赤ひげ Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióAkira Kurosawa Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióRyūzō Kikushima (en) Tradueix i Tomoyuki Tanaka Modifica el valor a Wikidata
GuióAkira Kurosawa, Hideo Oguni, Ryūzō Kikushima (en) Tradueix i Masato Ide (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MúsicaMasaru Satō Modifica el valor a Wikidata
FotografiaTakao Saito i Asakazu Nakai Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeAkira Kurosawa Modifica el valor a Wikidata
ProductoraTōhō Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorTōhō i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Estrena1965 Modifica el valor a Wikidata
Durada185 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originaljaponès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeJapó Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost300.000.000 ¥ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enAkahige Shinryōtan Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama, jidaigeki i adaptació cinematogràfica Modifica el valor a Wikidata
Temaassistència sanitària i metge Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióKoishikawa Yōjōsho i Edo Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0058888 Filmaffinity: 418007 Allocine: 134 Rottentomatoes: m/red_beard Letterboxd: red-beard Allmovie: v40662 TCM: 87826 Metacritic: movie/red-beard TV.com: movies/red-beard Archive.org: red-beard TMDB.org: 3780 Modifica el valor a Wikidata

Barba-roja (títol original en japonès: 赤ひげ - Akahige) és una pel·lícula japonesa de 1965 dirigida per Akira Kurosawa sobre la relació entre un metge de camp i el seu nou ajudant.

És una adaptació a la pantalla d'una novel·la de Shgor Yamamoto. En la novel·la de Fiodor Dostoievski Humiliats i ofesos es troba la font d'una part de la intriga amb una noia, Otoyo (Terumi Niki), qui és salvada d'un prostibul. Barba-roja considera la qüestió de la injustícia social i recorre dos dels temes favorits de Kurosawa: l'humanisme existencial i l'existencialisme.

Ha estat doblada al català.[1]

Argument[modifica]

La pel·lícula té lloc a Koishikawa, un barri d'Edo (l'antic nom de la ciutat de Tòquio), al Segle XIX. El jove doctor Noboru Yasumoto (Yūzō Kayama) és el protagonista de la pel·lícula. Format en una escola de medicina holandesa a Nagasaki, l'arrogant Yasumoto aspira a l'estatut de metge personal del Shogun, un lloc actualment ocupat per un parent familiar. Va, per a la seva primera assignació, al dispensari regentat pel doctor Kyojio Niide (Toshirō Mifune), anomenat Barba-roja (Akahige, a causa del color de la seva barba). El doctor Niide al principi sembla un home molt estricte, més sever encara amb els seus ajudants que amb els seus pacients. Yasumoto decideix llavors rebel·lar-se desafiant totes les normes (es nega en particular a portar l'uniforme dels metges), amb l'esperança de ser retornat. A través dels casos de malalts que són també víctimes de la misèria social i humana, i que el marcaran fortament, el metge acabat de diplomar descobrirà progressivament la verdadera naturalesa de Barba-roja, un home ple de compassió i totalment dedicat als seus pacients, per a qui la lluita contra la misèria i la ignorància és l'arma la més eficaç per combatre les malalties. Comença llavors per a Yasumoto un profund replantejament sobre les seves aspiracions i la seva responsabilitat de metge.[2]

Repartiment[modifica]

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

  • Barba-roja és l'última de les 16 pel·lícules on Akira Kurosawa ha treballat amb Toshirō Mifune. S'exposen diverses raons per explicar la ruptura entre el director i el seu actor fetitxe. Haurien aparegut desacords en el rodatge sobre la interpretació de Barba-roja, Kurosawa desitjava donar la imatge d'un metge-savi, Mentre Mifune proposava un personatge més d'acció, de vegades violent. Problemes financers en relació amb Mifune i la seva societat de producció, vinculats a la impossibilitat per a l'actor de dedicar-se a altres projectes durant els 2 anys de rodatge (ja que és obligat a mantenir la seva barba per al paper de Barba-roja), serien igualment a l'origen de les tensions entre els dos homes.

Barba-roja és igualment l'última pel·lícula de Kurosawa en blanc i negre.

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Barba-roja». esadir.cat.
  2. «Barba-roja». The New York Times.

Enllaços externs[modifica]