Akhund Mulla Muhammad Kazim Khurasani

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAkhund Mulla Muhammad Kazim Khurasani

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1839 Modifica el valor a Wikidata
Mashad Modifica el valor a Wikidata
Mort1911 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Najaf Modifica el valor a Wikidata
Gran aiatol·là
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam i xiïsme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióalfaquí, escriptor Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsMahdi al-Qazwini (en) Tradueix, Mirza Shirazi (en) Tradueix i Morteza Ansari (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesMuhammad Mahdi al-Kishwan (en) Tradueix, Ja'far al-Sharqi (en) Tradueix, Jawad al-Qazwini (en) Tradueix, Abdul-Hussein Rashti (en) Tradueix, Muhammad Hirz al-Din (en) Tradueix, Abd al-Hussein al-Hilli (en) Tradueix, Muhammad Mahdi al-Bahrani (en) Tradueix, Muhammad Jawad al-Jazayeri (en) Tradueix, Hadi Kashif al-Ghita (en) Tradueix, Mohammad Saleh Haeri Mazandarani (en) Tradueix, Abu al-Majd al-Isfahani, Ali Khoei (en) Tradueix, Naser al-Ahsa'i (en) Tradueix, Abd al-Hadi Shalilah (en) Tradueix, Muhammad Sa'id al-Habboubi (en) Tradueix, Hasan Ali al-Badr (en) Tradueix, Mahmud Maghniyah (en) Tradueix, Abd al-Hussein Asadollah (en) Tradueix, Ali Yasin al-Allaq (en) Tradueix, Abd al-Hussein al-Hayyawi (en) Tradueix, Muhammad Hussein al-Khalili (en) Tradueix, Abd al-Hussein Mubarak (en) Tradueix, Muhammad Ridha al-Zayn (en) Tradueix i Muhammad Amin al-Imami al-Khu'i (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webweb.archive.org… Modifica el valor a Wikidata

Akhund Mulla Muhammad Kazim Khurasani (persa: محمدکاظم خراسانی; 1839-1911) fou un aiatol·là persa nascut a Tus (Khurasan) que va estudiar a Mashad. El 1861 es va establir a Najaf i fou deixeble de Mirza Hasan Shirazi, el gran cap xiïta. A la mort d'aquest el 1895 va esdevenir el seu successor.

A partir del 1906 va ser partidari de la constitució persa del que fou un gran defensor junt amb Mazanderani, Tihrani i Naini. Quan Muhammad Ali Shah va derogar la constitució el 1908 va emetre una fatwa declarant que l'obediència al xa i el pagament d'impostos al seu govern eren contraris a l'islam, i es va oposar a l'aiatol·là Fadl Allah Nuri de Teheran, que opinava tot el contrari. Després de la revolució a l'Imperi Otomà del 1908, va sostenir als Joves Turcs i va amenaçar d'enderrocar al sultà després de la contrarevolució de 1909 (vivia a l'Iraq que llavors era província otomana). Després es va arranjar el conflicte i va reconèixer al sultà com a califa i el 1911 va declarar la guerra santa a Itàlia quan va envair Líbia.

El 1909 va estar a punt d'anat a Pèrsia amb milers de seguidors per enderrocar al xa però aquest va caure abans de l'actuació de Khurasani; el 1911 va intentar combatre l'antic xa que amb suport rus buscava recuperar al tron però va morir sobtadament.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Akhund Mulla Muhammad Kazim Khurasani