Al·lèrgia a l'ou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaAl·lèrgia a l'ou
Ou ferrat modifica
Tipusal·lèrgia als aliments i efecte sanitari de l'ou Modifica el valor a Wikidata
Especialitatimmunologia Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Causat perou Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-9V15.03
Recursos externs
MeSHD021181 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0559469 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:4377 Modifica el valor a Wikidata

L'al·lèrgia a l'ou és un tipus d'al·lèrgia als aliments. És una hipersensibilitat a les substàncies del rovell i la clara d'ou, que causen una sobrerreacció al sistema immunitari que pot donar greus símptomes físics a milions de persones en tot el món.[1]

L'al·lèrgia a l'ou apareix principalment, però no exclusivament, en infants. de fet és la segona al·lèrgia més comuna en els infants.[2] (la més comuna és l'al·lèrgia a la llet de vaca.) Normalment es tracta excloent l'ou de la dieta i vigilant els aliments que puguin estar contaminats amb ou. La reacció més greu es coneix com a anafilaxi[3] i és una situació d'emergència que requereix atenció mèdica immediata i tractament amb epinefrina. La majoria dels infants superen aquesta al·lèrgia a l'edat de cinc anys però alguns la mantenen tota la vida.[4]

Antígens[modifica]

La majoria de gent amb al·lèrgia als ous de gallina tenen anticossos que reaccionen amb una o quatre proteïnes de la clara d'ou:[5] ovomucoide, ovoalbúmina, ovotransferrina, i lisozima; l'ovomucoide, és la més comuna que ataca el sisteme immune.[5] El rovell d'ou conté diversos antígens potencials: livetina, apovitil·lina, i vosvetina.

Tractament[modifica]

Actualment no es pot guarir l'al·lèrgia a l'ou.

Hi ha perill de reacció adversa en les vacunes del grip que típicament es fan en embrions de pollastre i el producte final conté proteïnes de l'ou.

Referències[modifica]

  1. National Institutes of Health, NIAID Allergy Statistics 2005 http://www.niaid.nih.gov/factsheets/allergystat.htm
  2. «Egg Allergy». Food Allergy Initiative, 2008. [Consulta: 12 novembre 2008].
  3. National Report of the Expert Panel on Food Allergy Research, NIH-NIAID 2003 http://www3.niaid.nih.gov/about/organization/dait/PDF/june30_2003.pdf Arxivat 2006-10-04 a Wayback Machine.
  4. “Egg Allergy Facts” Arxivat 2013-01-12 a Wayback Machine. Asthma and Allergy Foundation of America
  5. 5,0 5,1 Thomas Platts-Mills; Ring, Johannes. Allergy in Practice. Berlin: Springer, 2005, p. 106. ISBN 3-540-00219-7.