Al-Minyā

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Al-Minya)
Plantilla:Infotaula geografia políticaAl-Minyā
المنيا (ar) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 28° 05′ N, 30° 45′ E / 28.08°N,30.75°E / 28.08; 30.75
EstatEgipte
Governaciógovernació d'Al-Minya Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població236.043 (2006) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud49 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal61111 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb
Hildesheim (1979–) Modifica el valor a Wikidata
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Data1r novembre 1994
Identificador198

Al-Minya és una ciutat d'Egipte a la riba occidental del Nil, capital de la governació del mateix nom, amb uns 150.000 habitants (més del doble amb els suburbis). És una ciutat comercial situada entre el Nil i el canal Ibrahimiya. L'activitat principal però és l'agricultura.

La ciutat és anomenada "El pont d'Egipte" (عروس الصعيد) perquè és entre l'Egipte mitjà i l'Alt Egipte.[cal citació] És a 246 km.al sud del Caire. Té algunes indústries químiques, tèxtils (cotó), d'alimentació, perfums i processament del sucre. La ciutat té universitat. La ciutat té un museu i serveix de base per les visites turístiques a Beni Hasan, Hermòpolis Magna i Tell al-Amarna. A l'altre costat del riu hi la ciutat de Kom al-Kefara on hi ha algunes tombes de l'Imperi mitjà. El cementiri musulmà i cristià de Zawyet al-Maiyitin (Plaça de la mort) és a uns 7 km al sud i és considerat un dels més grans cementiris del món; el poble fidel a les tradicions, s'enterra en aquest lloc; una mica més al sud es troba el lloc anomenat Kom al-Ahmar (el turó vermell) que cal diferenciar del lloc del mateix nom que fou l'antiga Nekhen (Hieracòmpolis), on hi ha algunes tombes que corresponen a dignataris de la ciutat d'Hebenu. Finalment, més al sud encara, hi ha algunes tombes del mateix període al llogaret de Nueirat.

No queden restes de l'antiga ciutat egípcia anomenada Menat-Kufu (la dida de Kufu o Kheops). El lloc principal és el Corniche, l'avinguda al costat del Nil. La principal mesquita és la d'Al-Umra, la més antiga; una altra mesquita és la d'Al-Lamati. S'acostuma a fer servir de base per les visites a Beni Hasan i Tell al-Amarna.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Al-Minyā