Albert Bandura

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Albert Bandura
Albert Bandura Psychologist.jpg
Naixement Albert Bandura
1925
Canadà Canadà, Mundare
Nacionalitat Ucraïnès-canadenc
Ocupació Psicòleg social
Cònjuge Virginia Varns

Albert Bandura (nascut el 1925 al Canadà) és un psicòleg famós per la seva teoria de l'aprenentatge social, que es basa en la constatació que gran part de la conducta humana, incloent la relacionada amb l'aprenentatge, es modela segons models del propi grup. Aquest grup projecta una imatge sobre la pròpia eficàcia, que repercuteix en l'autoestima del subjecte i posteriorment en la seva habilitat realitzant tasques; si es treballa el reforç positiu i l'exemple dels iguals, l'individu millora el seu autoconcepte en aquella feina concreta i tendeix a realitzar-la millor.

Considera que l'explicació de l'aprenentatge a partir de les propostes del conductisme no són suficients per explicar tots els factors que influeixen en el seu procés i hi inclou un nou element l'aprenentatge per l'observació. Les teories de l'aprenentatge social apareixen com a complementàries de les teories conductistes. En aquest cas, però, la resposta que una persona dóna davant d'una determinada situació pot estar mediatitzada pel que la persona ha vist fer abans a altres persones.

D'aquesta manera, Bandura considera que la major part de les conductes, especialment en els infants, es donen a conseqüència de l'aprenentatge a través de l'observació i la imitació dels seus pares o de les persones que hi ha al seu voltant.

Aquestes conductes s'incorporen al repertori de l'infant i es mantenen gràcies al reforç directe o l'aprenentatge vicari.

Obres[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Papalia, Diane E. i Wendkos Olds, Sally (1992). Psicología del desarrollo de la infancia a la adolescencia, 5a edició. McGraw-Hill.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1.  Papalia i Wendkos Olds, 27.
  2. Universidad de Salamanca. «Prof. Dr. Albert Bandura (Universidad de Stanford) Dr. Honoris Causa por la Universidad de Salamanca». Consultado el 23 de enero de 2010.
  3. Universidad de Stanford. «Albert Bandura». Consultado el 23 de enero de 2010.