Aleksandr Boríssov

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAleksandr Boríssov

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Александр Алексеевич Борисов Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 novembre 1866 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 agost 1934 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Krasnoborsk (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturaóblast d'Arkhànguelsk Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAcadèmia Imperial de les Arts
Societat Imperial de Foment de les Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge i pintura Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis

Aleksandr Boríssov (rus: Александр Алексеевич Борисов) (2 de novembre de 1866 (Julià) - Krasnoborsk, 17 d'agost de 1934) va ser un pintor modernista rus.

En l'inici de la seva carrera artística va ser un pintor d'icones russes i va destacar per la seva feina al monestir de Solovetskii. Posteriorment va ingressar a l'Escola de Disseny de la Societat de Suport a les Arts de Sant Petersburg, on va estudiar amb Arkhip Kuindzhi i Iván Shishkin.[1] Allí es va especialitzar en pintura d'"escenes poètiques", sobretot paisatges, del nord de Rússia, cap a on va viatjar després d'aquest període i on va aconseguir retratar la "bellesa il·limitada de la tundra i del majestuós Oceà Àrtic", en les seves pròpies paraules.

El 1899, l'empresari, col·leccionista d'art i mecenes Pável Tretiakov va adquirir 65 pintures de l'artista, que passarien a formar part de la Galeria Tretiakov de Moscou.

Boríssov va pintar, entre 1898 i 1900, algunes sèries de paisatges i retrats del poble samoiedes i els seus hàbits, entre elles Samoiedes a la tundra durant la primavera, pintada en 1898, i Samoiedes pescant, pintat entre 1900 i 1901. Totes les obres que va desenvolupar en aquest període es troben avui exposades en el Museu de Belles arts d'Arkhànguelsk. En 1906, l'exposició sobre el seu treball a París va fer que el govern li atorgués la Legió d'Honor.[1]

La seva obra més coneguda és, sens dubte, Conte d'hivern. Pintat el 1913 amb la tècnica d'oli sobre llenç, retrata un paisatge hivernal rus, replet arbres alts i coberts de neu.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Matsegora, Ksenia «Alexander Borisov. ARTIST DISCOVERER OF THE ARCTIC WORLD». Tretyakov gallery magazine, 60, 3, 2018 [Consulta: 27 agost 2023].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aleksandr Boríssov