Aleksei Leóntiev

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Wassily Leontief.
Infotaula de personaAleksei Leóntiev
Nom original(ru) Алексей Николаевич Леонтьев Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 febrer 1903 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 gener 1979 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacementiri de Kúntsevo Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióFaculty of Social Sciences of Moscow State University (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiLev Vygotski Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPsicologia, filosofia i pedagogia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópsicòleg, escriptor de no-ficció, acadèmic, filòsof Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Estatal de Moscou Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsLev Vygotski Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAleksandr Asmolov (en) Tradueix, Vyacheslav Andreevich Ivannikov (en) Tradueix, Margit Köcski (en) Tradueix, Valery Petukhov (en) Tradueix i Zoya Alekseevna Reshetova (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralYuliya Gippenreyter (en) Tradueix, Aleksandr Asmolov (en) Tradueix, Fyodor Vasilyuk (en) Tradueix, Vytis Viliūnas, Rada Granovskaya (en) Tradueix, Viktor Petrenko (en) Tradueix i Konstantin Gurevich (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Aleksei Nikolàievitx Leóntiev (en rus: Алексей Николаевич Леонтьев) (Moscou, 1903Moscou, 1979) fou un psicòleg del desenvolupament soviètic, conegut com el fundador de la teoria de l'activitat.

Biografia[modifica]

Leóntiev va treballar amb Lev Vigotski (1896-1934) i Aleksandr Lúriya (1902-1977) des de 1924 fins a 1930, col·laborant en el desenvolupament d'una psicologia marxista com a resposta al conductisme i l'èmfasi en el mecanisme estímul-resposta com a explicació del comportament humà. Leóntiev va deixar el grup de Vigotski a Moscou el 1931 per assumir una posició a Khàrkiv. Va continuar treballant amb Lev Vigotski per un temps però, eventualment, hi va haver un trencament en la seva col·laboració, tot i que van continuar comunicant-se l'un amb l'altre sobre temes científics (Veer and Valsiner, 1991). Leóntiev va retornar a Moscou el 1950 com a Cap de Departament de Psicologia de la Facultat de Filosofia de la Universitat Estatal de Moscou. El 1966, es va convertir en el primer degà de la recentment establerta Facultat de Psicologia a la Universitat Estatal de Moscou, on va treballar fins a la seva mort el 1979. Va morir d'un atac a el cor.

Obra científica[modifica]

Els primers treballs científics de Leóntiev estaven realitzats sota el marc del programa d'investigació cultural-històrica de Vigotski i s'enfocaven en l'exploració del fenomen cultural-mediàtic. Representatiu d'aquest període és l'estudi de Leóntiev sobre la memòria intervinguda en nens i adults: El desenvolupament d'altes formes de memòria, de 1931.

La mateixa escola d'investigació de Leóntiev està basada en la completa anàlisi psicològica dels fenòmens de l'activitat. El desenvolupament sistemàtic dels fonaments psicològics de la Teoria de l'activitat va ser iniciat en els anys 1930 per l'Escola de Psicologia de Khàrkiv de psicòlegs encapçalats per Leóntiev i que va incloure investigadors com ara Zaporozhets, Galperin, Zinchenko, Bozhóvich, Asnin, Lukov, etc. En la seva forma més completa, la teoria de l'activitat va ser subseqüentment desenvolupada i institucionalitzada com la doctrina psicològica líder a la Unió Soviètica en el període de la postguerra, després que Leóntiev es mudés de Khàrkiv a Moscou i prengués un càrrec docent a la Universitat estatal de Moscou.

Per Leóntiev, l′'activitat' consistia en aquests processos "que es concreten en la vida real de les persones al món objectiu pel qual estan envoltats, un ésser social a tota la varietat i riquesa de les seves formes" (Leóntiev 1977). El nucli de la feina de Leóntiev és la proposta que podem examinar els processos humans des de la perspectiva de tres diferents nivells d'anàlisi. El més alt, el nivell més general és aquell que diu que l′activitat i les motivacions el condueixen. En un nivell intermedi es troben les accions i les seves metes associades, i en el nivell més baix es troba l'anàlisi de les operacions que serveixen com a mitjans per assolir els objectius de major ordre.

Textos en línia de Leóntiev[modifica]

En anglès

  • Problems of the Development of the Mind, 1959 (1a ed.), 1965 (2a ed.), 1972 (3a ed.), 1981 (4th ed.); traduït a l'anglès en el 1981:

En rus

Obres en castellà[modifica]