Alexandre-Louis-Marie Charpentier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlexandre-Louis-Marie Charpentier

Alexandre Charpentier
Dibuix per Théo van Rysselberghe
Nom original(fr) Alexandre Charpentier Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementAlexandre-Louis-Marie Charpentier
10 juny 1856 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort4 març 1909 Modifica el valor a Wikidata (52 anys)
Neuilly-sur-Seine (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatFrancesa
FormacióÉcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball París Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescultor, dissenyador, pintor, medallista, ebenista Modifica el valor a Wikidata
ArtEscultura, medalles
ProfessorsHubert Ponscarme Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeElisa Beetz-Charpentier Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: b8d916f4-eeb9-4fe1-998f-e9ad4c299ad6 Modifica el valor a Wikidata

Alexandre-Louis-Marie Charpentier conegut també com a Alexandre Charpentier (París, 1856 - 4 de març de 1909), fou un escultor, medallista i ebenista francés.

Biografia[modifica]

Fill d'obrers, va ser aprenent d'un joier, i en acabat d'un gravador de medalles, on es va familiaritzar amb l'escultura i el baix relleu. Temptat per l'escultura, el jove va ingressar a l'Escola de Belles Arts, on no estaven obligats a continuar aprenent el gravat de medalles. Ell va acudir durant els anys 1871-1876, com a alumne al taller de gravat d'Hubert Ponscarme. Va començar als 21 anys, amb un petit medalló on va representar el retrat de la seva mare i va realitzar el baix relleu Tirador d'Arc, exposat al Saló de 1879 i que va ser comprat per Alexandre Dumas.

El 1890, va exposar amb els seus amics anarquistes i neoimpressionistes com Maximilien Luce, Camille Pissarro i Paul Signac, al Saló dels XX, manifestació d'avantguarda celebrada a Brussel·les. Amic de Constantin Meunier i Jules Louis Rame, Charpentier va freqüentar la bohèmia literària i artística. Va col·laborar en el Teatre-Lliure d'André Antoine, per al que va dissenyar els programes i va fer retrats dels seus col·laboradors en forma de medalles. Va dirigir la decoració escultòrica del cabaret Chat noir.[1]

Al final de la seva carrera, Charpentier va tornar al gravat de medalles, de forma especial per a la Société des Amis de la médaille française.[2] Alexandre Charpentier era un amic proper de Claude Debussy, que li va dedicar una de les seves peces per a piano «cloches à travers les feuilles». Debussy va ser el que va sol·licitar que se li lliurés la insígnia de Cavaller de la Legió d'Honor.[3]

Referències[modifica]

  1. Jumeau-Lafond, Jean-David «Rossella Froissart Pezone. L'Art dans tout. Les arts décoratifs en France et l'utopie d'’un art nouveau» (en francès). La Tribune de l'art, 2005 [Consulta: 2 octubre 2014].
  2. «Alexandre Charpentier (1856-1909). Naturalisme et Art Nouveau» (en francès). Musée d'Orsay. [Consulta: 2 octubre 2014].
  3. Source d'autorité : Base Léonore.

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alexandre-Louis-Marie Charpentier