Alexandre Heli

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Alexandre Heli (Helios) fou fill de Cleòpatra i Marc Antoni, nascut vers finals del 40 aC o principis del 39 aC. El nom Helios (sol) li fou donat perquè sa germana bessona Cleòpatra fou anomenada Selene (Lluna).

El 34 aC el seu pare el va nomenar rei d'Armènia (nominal rei de reis d'Armènia, Mèdia Atropatene i Pàrtia) i el va comprometre amb la princesa Iotape, filla del rei Artavasdes I de Mèdia Atropatene, dins les anomenades donacions d'Alexandria d'aquell any. Marc Antoni va escriure al senat per demanar la confirmació d'aquests dons, però la carta mai no fou llegida.

Enderrocat vers el 33 aC per una rebel·lió de la noblesa que fou aplanada inicialment però es va consolidar el 32 aC quan Antoni va haver de retirar les seves forces del país, va ser portat a Egipte i després de la batalla d'Accium el 31 aC, Octavi August li va perdonar la vida així com a Cleòpatra Selene, però els va portar als dos a Roma per celebrar el seu triomf. A Roma els dos germans van quedar sota custodia d'Octàvia, germana d'August i esposa d'Antoni (31 aC) que els va rebre generosament, i els va educar com a fills propis.

Després d'aquesta data ja no se'n sap res més, suposant-se que va morir un temps després, encara jove.


Precedit per:
Artavasdes III
Reis d'Armènia
34 aC33 aC
Succeït per:
Artaxes II