Alexandre de Hessen-Darmstadt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlexandre de Hessen-Darmstadt

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Alexander von Hessen-Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Alexander Ludwig Georg Friedrich Emil von Hessen und bei Rhein Modifica el valor a Wikidata
15 juliol 1823 Modifica el valor a Wikidata
Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
Mort15 desembre 1888 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Darmstadt (gran ducat de Hessen i del Rin) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióoficial Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatImperi Rus i Imperi Austríac Modifica el valor a Wikidata
Branca militarExèrcit Imperial Rus Modifica el valor a Wikidata
Rang militargeneral de cavalleria
tinent mariscal de camp Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra franco-prussiana, guerra Austroprussiana, Segona Guerra de la Independència Italiana i Russian conquest of Chechnya and Dagestan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrince of Hesse (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FamíliaHouse of Hesse-Darmstadt (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJúlia von Hauke (1851–1888), mort Modifica el valor a Wikidata
FillsEnric de Battenberg, Alexandre I de Bulgària, Maria Carolina de Battenberg, Lluís de Battenberg, Francesc Josep de Battenberg Modifica el valor a Wikidata
ParesAugust Ludwig von Senarclens-Grancy Modifica el valor a Wikidata  i Guillemina de Baden Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria de Hessen-Darmstadt, Lluís III de Hessen-Darmstadt i Carles de Hessen-Darmstadt Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 158956088 Modifica el valor a Wikidata

Alexandre de Hessen-Darmstadt, príncep de Hessen-Darmstadt (Darmstadt 1823 - 1888). Príncep de Hessen-Darmstadt amb el grau d'altesa que fundà la branca cadet dels Battenberg que encara avui perdura.

Nascut a la ciutat de Darmstadt, capital del gran ducat de Hessen-Darmstadt, el dia 15 de juliol de l'any 1823 sent fill del gran duc Lluís II de Hessen-Darmstadt i de la princesa Guillemina de Baden. Alexandre era net per via paterna del gran duc Lluís I de Hessen-Darmstadt i de la princesa Lluïsa de Hessen-Darmstadt i per línia materna del príncep Carles Lluís de Baden i de la princesa Amàlia de Hessen-Darmstadt.

Des del moment del seu naixement, la vida d'Alexandre estigué envoltada d'escàndols. Molts foren els rumors que circularen sobre la paternitat del nounat, la rumorologia afirmava que Alexandre i la seva germana, la princesa Maria de Hessen-Darmstadt, eren fill del baró Augustus Senarxlens.

Alexandre seguí la tradició marcial de la família dels Hessen i ingressà a l'exèrcit rus. Aviat destacà com un prometedor home d'armes fins que començà a circular el rumor d'un enamorament del príncep alemany amb la comtessa Júlia von Hauke. Júlia era una aristòcrata d'origen alemanopolonès que servia com a dama de companyia de la germana d'Alexandre, Maria de Hessen-Darmstadt, que havia esdevingut tsarina de Rússia en casar-se amb el tsar Alexandre II de Rússia.

El matrimoni entre Alexandre i la comtessa Júlia von Hauke era considerat com un matrimoni morganàtic o desigual. Les conseqüències d'un matrimoni desigual comportarien la renúncia immediata dels drets dinàstics d'Alexandre i de la seva descendència, així com, la prohibició d'emprar qualsevol títol de la Casa de Hessen-Darmstadt per part de la muller o els fills del príncep.

Alexandre marxà de Rússia i s'establí a Londres on després de reflexionar sobre el seu futur decidí tornar a Sant Petersburg i casar-se amb la comtessa d'origen polonès. La parella es maridà a Breslau, capital de Silèsia, l'any 1851. Amb el retorn del príncep a Darmstadt, el gran duc Lluís III de Hessen-Darmstadt, germà d'Alexandre, concedí el títol de comtessa de Battenberg a Júlia i els obligà a residir a la petita ciutat septrentional de Battenberg allunyats de la Cort. No seria fins anys després que el gran duc es decidí a elevar a la categoria de princesa a Júlia von Rauke i permetre que s'instal·lessin a Darmstadt.

La parella tingué cinc fills:

Tot i els escandalosos orígens de la família Battenberg, aquests aviat foren acceptats per la major part de les cases reials europees amb moltes de les quals hi enllaçaren a través de casaments. Entre aquestes unions maritals cal destacar les de:

També cal destacar que un net d'Alexandre, lord Lluís Mountbatten va ser l'any 1946 l'últim virrei britànic de l'Índia.

Alexandre morí el dia 15 de desembre de l'any 1888 a la ciutat de Darmstadt.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alexandre de Hessen-Darmstadt