Alfabet osage

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula sistema d'escripturaAlfabet osage
TipusAlfabet
Llengüesosage Modifica el valor a Wikidata
Creació2006 Modifica el valor a Wikidata
Basat enalfabet llatí Modifica el valor a Wikidata
Sistema pare
ISO 15924Osge Modifica el valor a Wikidata (219 Modifica el valor a Wikidata)
Direcció del textd'esquerra a dreta Modifica el valor a Wikidata
Interval UnicodeU+104B0-104FF Modifica el valor a Wikidata

L'alfabet osage és un nou alfabet creat el 2006 per a la llengua osage. A diferència de les anteriors ortografies per l'osage, que emprava l'alfabet llatí, la nova escriptura osage té diferents formes de lletres, tot i que la derivació del llatí és evident. És usat al lloc web del departament de llengua de la Nació Osage.[1]

L'osage és un alfabet no fonològic, que des d'una perspectiva tècnica es diu alfabet defectiu, perquè no distingeix el mode d'articulació, que és fonamental per a la fonologia osage.

Al febrer 2014 va celebrar una conferència pel creador de l'alfabet, Herman Mongrain Lookout, i el personal al Departament de Llengua de la Nació Osage, juntament amb l'expert d'UCS Michael Everson. Estableix una representació més detallada dels sons en osage i representa i documenta canvis en l'idioma osage. El resultat de la conferència va ser una reforma de l'escriptura; això incloïa la introducció de minúscules, supressió de dues lligadures, i l'addició d'almenys un nou caràcter.[2]

Lletres[modifica]

Per a la pronunciació de les lletres de l'alfabet, vegi Osage#Fonètica o en els enllaços següents.

Les vocals són els següents:

No està clar que és la vocal "ə", ja que no és fonèmica en osage, però pot aparèixer nasalitzada (no es mostra). L'a ve del llatí A (sense el travesser, com en el logo NΛSΛ), e del llatí a (cursiva, la lletra anglesa a es pronuncia com l'osage e). La font d'i és fosca, encara que en llatí I apareix en el diftong ai.

Les consonants són les següents:

L'alfabet no distingeix ejectiva, fortis, i la sèrie lenis d'obstruents. Les sèries aspirades s'escriuen com a seqüències tx i . L'ús de ky i hy no està clar.

La font de p és llatí P, la de t és llatí D (una transcripció alternativa de l'osage t), č és per Ch', 'k de K. C és de T i l'osage s. S i z són les meitats superiors de S i Z; S i z es deriva de l'addició d'una cua a les lletres plenes, igual que el llatí ʒ. Br, st, sk són lligadures d'aquestes lletres m, n, i l semblen en cursiva, i ð és una lligadura de th, que és com sovint es transcriu. W és una parcial w. X podria ser una x cursiva; h és obscura.

Puntuació[modifica]

Les paraules estan separades per un espai, les síl·labes per un punt final.

Referències[modifica]

  1. «Osage Nation Language Department». Arxivat de l'original el 2011-11-20. [Consulta: 15 octubre 2014].
  2. Michael Everson, Herman Mongrain Lookout, Cameron Pratt. «Preliminary proposal to encode the Osage script in the UCS» (PDF) (en anglès), 20-02-2014.

Enllaços externs[modifica]