Alfredo Cristiani Burkard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlfredo Cristiani Burkard

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Alfredo Félix Cristiani Burkard Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 novembre 1947 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
San Salvador (El Salvador) Modifica el valor a Wikidata
40è President del Salvador
1r juny 1989 – 1r juny 1994
← José Napoleón Duarte FuentesArmando Calderón Sol → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Georgetown Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitAlianza Republicana Nacionalista Modifica el valor a Wikidata

Alfredo Cristiani Burkard (San Salvador, 22 de novembre de 1947) fou president del Salvador entre l'1 de juny de 1989 i l'1 de juny de 1994.

Pertanyent a una rica família latifundista, productora de cafè, va ser educat en escoles religioses d'El Salvador, per a més tard graduar-se en Ciències de l'Administració a la Universitat de Georgetown, a Washington DC, als Estats Units. Després va tornar al Salvador per a dedicar-se als negocis de la família, que incloïen també empreses farmacèutiques i cotoneres. Es va casar amb Margarita Llach, amb la qual va tenir tres fills.

A principis dels anys 80 es va implicar en el partit utltradretà Alianza Republicana Nacionalista (ARENA), fundat per l'oficial d'intel·ligència militar Roberto D'Aubuisson. El 1985 D'Aubuisson va deixar el seu càrrec a ARENA després de perdre les eleccions enfront de José Napoleón Duarte i Cristiani agafa el comandament del partit.

En les eleccions locals de 1988 va assolir més del 80% dels vots i en les del Congrés va arribar 31 escons de 60 possibles. Al maig el partit ho va triar com candidat presidencial i el 18 de març de 1989 va ser elegit president de la nació amb el 53,8% dels vots. Aquest resultat va acabar amb les esperances de poder arribar a la pau amb el Front Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional (FMLN).

El novembre de 1989 l'exèrcit va intensificar la seva lluita contra les guerrilles del FMLN i el 16 de novembre va assassinar 6 sacerdots jesuïtes i dos de les seves ajudants a la Universitat Centroamericana José Simeón Cañas (UCA). Entre aquests sacerdots estava el rector Ignacio Ellacuría Beascoechea, destacat teòleg de l'alliberament i participant de les converses de pau amb el FMLN. Aquest crim va generar grans protestes en tot el món en contra de Cristiani, que va intentar apaivagar-les prometent dur als responsables davant la justícia. Es va crear una comissió que va acabar el gener de 1990 amb l'arrest de 9 membres de l'exèrcit (4 oficials, 3 oficials no comissionats i 2 soldats).

Va ser el president salvadorenc que va signar els Acords de Pau de Chapultepec el 16 de gener de 1992. Les eleccions presidencials de 1994 són guanyades pel seu partit, ARENA, i el seu candidat, Armando Calderón Sol, puja al poder l'1 de juny de 1994.

Vegeu també: l'article sobre el sistema electoral salvadorenc.