Algues vermelles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Algues roges)
Infotaula d'ésser viuAlgues vermelles
Rhodophyta Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font dekousou Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneArchaeplastida
DivisióRhodophyta Modifica el valor a Wikidata
Wettst., 1901

Les algues vermelles o rodòfits (Rhodophyta) són uns organismes fotosintètics que contenen clorofil·la a que poden ser unicel·luars i pluricel·luars.

Característiques d'aquesta alga[modifica]

Presenten una gran diversitat de formes i grandàries. Es caracteritzen per l'absència de cèl·lules flagel·lades, la presència de pigments bilicromoproteids i ficobilisomes i l'absència de midó en els cloroplasts, ja que usen com a material de reserva el midó de florídies; els tilacoides són simples (rodoplasts). La reproducció sexual per oogàmia, amb cèl·lules especialitzades, carpogonis i espermacions (pot faltar-hi la sexualitat).

Reproducció[modifica]

Els cossos reproductors estan situats als extrems terminals i tenen forma oval amb una mena de banya a l'extrem. Els gametòfits i els esporòfits són similars. La reproducció pot ser per via sexual o asexual, la primera comporta la unió de l'òvul amb l'espermatozou i la segona la formació d'espores o la fragmentació de l'alga per formar nous individus.

Taxonomia[modifica]

La classificació dels rodòfits està encara en estudi. Segons Yoon[1] hi ha set classes repartides en dues subdivisions:

Subdivisió Cyanidiophytina
Subdivisió Rhodophytina

Usos[modifica]

Les algues vermelles s'empren en el sector alimentari i en el farmacèutic. El producte més comercialitzada és l'agar-agar, que s'extrau d'algues vermelles que formen catifes de color rosat o blanquinoses que arriben fins als 15 centímetres d'alçada. Aquestes algues presenten abundants ramificacions que agafen formes similars a ales i viuen durant tot l'any en roques d'aigües tranquil·les, on no els toca l'onatge directament, i prop de la superfície. També es troben en esquerdes i bassals. Són molt comunes a la mar Mediterrània i a l'est de l'Atlàntic, també se n'han trobades a Hawaii.

Referències[modifica]

  1. Yoon, Hwan Su, K. M. Müller, R. G. Sheath, F. D. Ott, y D. Bhattacharya, 2006. Defining the major lineages of red algae (Rhodophyta). J. Phycol. 42:482-492

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Algues vermelles