Aliança Democràtica Patriòtica del Kurdistan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aliança del Kurdistan)
No s'ha de confondre amb Aliança Patriòtica Democràtica Kurda.
Infotaula d'organitzacióAliança Democràtica Patriòtica del Kurdistan
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticanacionalisme kurd primerenc Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2005
Data de dissolució o abolició2009 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

L'Aliança Democràtica Patriòtica del Kurdistan (DPAK) o abreujadament Aliança del Kurdistan (KA) fou el nom escollit per la coalició del Partit Democràtic del Kurdistan de Masud Barzani i la Unió Patriòtica del Kurdistan de Jalal Talabani formada el desembre de 2004[1] per anar a les eleccions regionals del Kurdistan i legislatives de l'Iraq el gener del 2005. En formaren part a més a més alguns partits menors, entre d'altres la Unió Islàmica del Kurdistan, el Partit Comunista del Kurdistan, el Partit dels Obrers del Kurdistan, el Partit Socialista Democràtic del Kurdistan, i el Partit Nacional Democràtic del Kurdistan

Va obtenir el 90% del vot a les eleccions regionals i el 26% a les parlamentàries a l'Iraq (75 escons de 275), cosa que li va permetre elegir el seu cap Jalal Talabani com a president de l'Iraq mentre Masud Barzani, l'altra líder, obtenia la presidència regional única del Kurdistan. A les segones eleccions mesos després (desembre) sota la nova constitució, va baixar a 53 escons, quan va pujar la participació i algun grup kurd va sortir de la coalició.

La coalició es va reorganitzar per les eleccions del 2009 i 2010, doncs el Partit Democràtic del Kurdistan i la Unió Patriòtica del Kurdistan van formar l'Aliança del Kurdistan a les regionals i Llista del Kurdistan en les parlamentàries de l'Iraq,[2] mentre el Partit dels Obrers del Kurdistan, el Partit Comunista del Kurdistan, el Partit del Treball del Kurdistan Independent, el Partit Pro-democràtic del Kurdistan i el Moviment Democràtic del Poble del Kurdistan van formar la Llista de la Justícia Social i la Llibertat.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Lansford, Tom. Political Handbook of the World 2020-2021 (en anglès). CQ Press, 2021, p. 1984. ISBN 9781544384733. 
  2. Danilovich, Alex. Iraqi Federalism and the Kurds: Learning to Live Together (en anglès). Routledge, 2016, p. 62. ISBN 9781317112938. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]