Aliança per a la Integració Europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAliança per a la Integració Europea
Dades
Tipuscoalició política Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaliberalisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació8 agost 2009
Data de dissolució o abolició13 febrer 2013 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaVlad Filat Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpldm.md Modifica el valor a Wikidata

Aliança per a la Integració Europea (romanès Alianţa pentru Integrare Europeană) és una coalició política de la república de Moldàvia formada el 8 d'agost de 2009 per tots els partits de l'oposició després de les eleccions legislatives moldaves de juliol de 2009 convocades després dels disturbis d'abril:

El partit governant va obtenir 48 diputats, mentre que els quatre partits de l'oposició van obtenir els 53 restants de 101 membres es va anar a quatre partits de l'oposició. En cal 51 per a escollir portaveu i primer ministre, i 61 per a escollir president. Així la coalició va formar govern i envià als comunistes a l'oposició.

Els quatre dirigents dels partits, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, i Serafim Urechean, s'han compromès a assolir objectius com ara la superació de la crisi social i econòmica i garantir el creixement econòmic, la reintegració dels territoris, la integració europea i la promoció d'una política exterior equilibrada, coherent i responsable. La coalició va dir que vol un acord d'associació amb la Unió Europea. A més, la coalició va dir que volia establir relacions estratègiques amb Rússia i els Estats Units.

El 28 d'agost de 2009, Mihai Ghimpu va ser elegit com el president del Parlament de Moldàvia, càrrec que fou confirmat pel Tribunal Constitucional de Moldàvia el 17 de setembre. L'11 de setembre Ghimpu fou nomenat president de Moldàvia en funcions després de la dimissió de Vladimir Voronin. Alhora, Vlad Filat és primer ministre de Moldàvia interí a l'espera de ser confirmat en el seu càrrec.

Membres[modifica]

Partits / Coalicions Escons Parlament de Moldàvia després de les eleccions de 2010
Aliança per a la Integració Europea 59
Partit dels Comunistes 42
  PCRM (42)
  PLDM (32)
  PDM (15)
  PL (12)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aliança per a la Integració Europea