Alí ibn Makula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlí ibn Makula
Nom original(ar) علي بن هبة الله بن علي بن جعفر بن علي بن مُحمَّد بن دلف Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1030 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Ukbarà Modifica el valor a Wikidata
Mort1082 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (51/52 anys)
Gorgan Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógenealogista, muhàddith, historiador Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Altres
TítolHàfidh Modifica el valor a Wikidata

Abu-Nasr Alí ibn Hibat-Al·lah ibn Jàfar al-Ijlí, més conegut com a Alí ibn Makula (nascut a Ocbara, prop de Bagdad el 1030 o 1031-1082/1083), conegut pel malnom d'al-Amir, fou un tradicionista i genealogista musulmà, fill del visir buwàyhida Hibat-Al·lah ibn Makula.

Va estudiar a Bagdad i després va treballar a Iraq, Khurasan, Síria, Egipte, i Fars. Als darrers anys de la seva vida fou oficial seljúcida i va servir en diverses feines entre les quals la més destacada fou la de l'ambaixada que va dirigir a Bukharà per obtenir el reconeixement del nou califa al-Muqtadi (1075-1094). Fou assassinat (1082/1083) per bandits de camí turcs en un viatge que unes fonts diuen que fou a Khuzestan i altres al Kirman.

Va escriure diverses obres: Kitab al-ikmal fi raf arid al-irtiyab an al-mutalef wa l-muktalef min al-asma wa l-kunya wa l-ansab (obra que tracta dels noms propis musulmans, redactada entre 1071 i 1075); Kitab tahdhib mustamer al-awham; i Mufakharat al-kalam wa l-sayf wa l-dinar (perduda).

Referències[modifica]