American Way of Life

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'American Way of Life, o estil de vida americà, es correspon al millor moment econòmic de la història dels EUA. El 1955 l'economia nord-americana produïa el 50% dels béns del món, encara que només disposava del 6% de la població mundial. Era el que l'economista John Kenneth Galbraith anomenà la societat opulenta (affluent society). Encara més, els nord-americans estaven aplicant un model de vida que aconseguiren que el món occidental desitgés: l'American Way of Life.

1937, Louisville (Kentucky). Fotografia de Margaret Bourke-White:[1] There's no way like the American Way.

Juntament amb la tremenda capacitat de producció, la llei de readaptació de reclutes després de la Segona Guerra Mundial i la de guerra de Corea havia permès a milers de joves excombatents establir-se, casar-se i prosperar. De tot això, n'hi ha molts exemples. El supermercat, amb els precuinats i els congelats, va ser una creació típicament nord-americana, i també els cinemes i les hamburgueseries per a automobilistes. El públic hi acudia amb uns enormes automòbils que consumien grans quantitats de benzina, aleshores molt barata. Com a residències, els anys cinquanta van posar de moda els Levittowns (William Levitt n'havia estat l'impulsor) o barris residencials d'habitatges unifamiliars per a classes mitjanes, amb esglésies, escoles i magatzems propis, que incloïen una tòpica competència pel consum entre veïns. Tot plegat un malbaratament ecològic de recursos.[2]

Tanmateix, sobre aquesta extraordinària situació econòmica, hi planaven dubtes i inseguretats derivades de l'enfrontament amb els soviètics durant la guerra freda.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. The American Way of Life. Museum of Fine Arts, Boston. Photograph, gelatin silver print n. 1973.195
  2. L'empreinte écologique sur le site du WWF