Aminodòntids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aminodòntid)
Infotaula d'ésser viuAminodòntids
Amynodontidae Modifica el valor a Wikidata

Gigantamynodon, Metamynodon i Cadurcodon Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePerissodactyla
SuperfamíliaRhinocerotoidea
FamíliaAmynodontidae Modifica el valor a Wikidata
Scott i Osborn, 1883
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Dent, Paratip de Cadurcotherium nouleti

Els aminodòntids (Amynodontidae) foren un grup de perissodàctils semblants als hipopòtams i relacionats amb els rinoceronts autèntics, que descendien dels hiracodòntids. S'estengueren per Nord-amèrica, Europa i Àsia entre l'Eocè superior i el Miocè, entra fa 46,2 i 7 milions d'anys.

Les últimes espècies s'extingiren durant el Miocè inferior de Nord-amèrica, a causa de la competició amb l'autèntic rinoceront Teleoceras. Tot i estar emparentats més properament amb els rinoceronts, el seu aspecte era més semblant al dels hipopòtams actuals, amb grans ullals corbats i probablement vivien en un hàbitat semiaquàtic.[1][2] Alguns aminodòntids, com ara Cadurcodon, tenien un aspecte similar al dels tapirs.

Zaisanamynodon protheroi

El gènere més cèlebre i longeu fou Metamynodon, que aparegué durant l'Eocè superior de l'Àsia central i s'acabà extingint a principis del Miocè a Nord-amèrica, molt després que els altres gèneres d'aminodòntids s'extingissin a Euràsia durant l'Oligocè.

Taxonomia[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aminodòntids
  1. Savage, RJG i Long, MR. Mammal Evolution: an illustrated guide. Nova York: Facts on File, 1986, p. 194. ISBN 0-8160-1194-X. 
  2. Palmer, D.. The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Londres: Marshall Editions, 1999, p. 264. ISBN 1-84028-152-9.