Amistat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'amistat (del llatí amicus; amic, que possiblement deriva d'amore; estimar. Encara que es diu també que amic prové del grec "a"; sense i "ego"; jo, llavors amic significaria "sense el meu jo", amb la qual cosa es considera un amic com a l'altre jo) és una relació afectiva entre dues persones. L'amistat és una de les relacions interpersonals més comunes que la majoria dels éssers humans tenen en la vida.

L'amistat és un sentiment convingut amb una altra persona, on es cerca confiança, consol, amor i respecte. És un vincle molt especial entre dues persones que són amigues.

El cas més comú d'amistat on intervé un animal és entre l'home i el gos, a aquest últim se'l coneix com el millor amic de l'home. L'amistat es produeix en diferents etapes de la vida i en diferents graus d'importància i transcendència. L'amistat neix quan els subjectes de l'amistat es relacionen entre si i troben en els seus éssers una mica en comú. Hi ha amistats que neixen pocs minuts després de relacionar-se i altres que triguen anys a fer-lo. Hi ha amistats que duren unes hores i altres que duren tota la vida. Hi ha amics que es veuen una sola vegada en la vida i hi ha altres que ho fan per moltes dècades.

Religió i Cultura Popular[modifica | modifica el codi]

L'amistat és una relació afectiva entre dues persones és considerada com una experiència humana de vital importància, inclusivament ha estat *santificada per diverses religions. En el Poema de "Gilgamesh", un poema babilonià que es troba entre els primers treballs literaris de la història, es relata l'amistat entra *Gilgamesh i *Enkidu. Els greco-romans tenien, entre altres diversos exemples, l'amistat entre *Orestes i *Pílades. Els evangelis canònics ens parlen d'una declaració de Jesús, "Ningú no posseïx més gran amor que aquest, el de sacrificar sa vida pels seus amics." (Joan XV:13)

Les relacions d'amistat han estat àmpliament retratades tant en el món de la literatura com en del cinema i la televisió a tal grau que si bé una llista veritablement completa seria impossible, car és fàcil d'identificar-les en gairebé qualsevol obra.

El Quixot i Sancho Panza, Sherlock Holmes i Watson i els Tres Mosqueters són exemples variats de diversos tipus d'amistats entranyables exhibides en la literatura.

En el món del cinema i la televisió es pot trobar des dels clàssics com Laurel i Hardy fins a la sèrie de televisió nord-americana de Friends, comèdia que girava completament entorn de la relació de sis personatges.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]