Amy Winehouse

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAmy Winehouse

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Amy Jade Winehouse Modifica el valor a Wikidata
14 setembre 1983 Modifica el valor a Wikidata
Southgate (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 juliol 2011 Modifica el valor a Wikidata (27 anys)
Camden (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortIntoxicació alcohòlica Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEdgware Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSylvia Young Theatre School
Ashmole Academy (en) Tradueix
Bourne Grammar School (en) Tradueix
The Mount, Mill Hill International
BRIT School Modifica el valor a Wikidata
Alçada1,7 m Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballComposició Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócantautora, guitarrista de jazz, animadora, música de jazz, guitarrista, artista d'estudi Modifica el valor a Wikidata
Activitat2000 Modifica el valor a Wikidata –  2011 Modifica el valor a Wikidata
GènereSoul, rhythm and blues, jazz, blues, blue eyed soul, reggae i ska Modifica el valor a Wikidata
Influències
VeuContralt Modifica el valor a Wikidata

InstrumentGuitarra, bateria i veu Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficUniversal Music Group
Island Records
Republic Records Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBlake Fielder 2007-2009
ParellaAlex Clare (2006–2007)
Reg Traviss (2010–2011) Modifica el valor a Wikidata
ParesMitch Winehouse Modifica el valor a Wikidata  i Janis Seaton Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Lloc webamywinehouse.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1561881 Allocine: 236003 Rottentomatoes: celebrity/amy_winehouse Allmovie: p611470 Metacritic: person/amy-winehouse TV.com: people/amy-winehouse AFI: 478094 TMDB.org: 558820
Facebook: amywinehouse Twitter (X): amywinehouse Instagram: amywinehouse Youtube: UCWsQKPFHQdRMJZSAAzh1Qbg TikTok: amywinehouse Souncloud: amy-winehouse Spotify: 6Q192DXotxtaysaqNPy5yR iTunes: 13125609 Last fm: Amy+Winehouse Musicbrainz: dfe9a7c4-8cf2-47f4-9dcb-d233c2b86ec3 Songkick: 134511 Discogs: 151223 Allmusic: mn0000627026 Amazon Music: B000V9AW6M Goodreads character: 97334 Find a Grave: 73797369 Deezer: 9052 Modifica el valor a Wikidata

Amy Jade Winehouse (Londres, 14 de setembre del 1983 - Londres, 23 de juliol del 2011)[1] fou una cantant i compositora anglesa d'estil soul.

Orígens[modifica]

Al Virgin Festival

Winehouse va néixer en el si d'una família jueva i amb tradició musical en el jazz. Es va criar en l'àrea de Southgate, al nord de Londres, i va anar al col·legi Ashmole School. Quan tenia 10 anys, Winehouse va fundar una banda de rap anomenada Sweet'n'Sour; Amy va descriure aquesta aventura com "els petits Salt'n'Pepa jueus". Va anar a l'escola de teatre Sylvia Young Theatre School a 12 anys, però en va ser expulsada als 13 per "no aplicar-se i fer-se un piercing al nas". Més tard va anar al Col·legi Britànic de Selhurst, Croydon.

Va créixer escoltant diferents tipus de música des de Salt 'n' Pepa a Sarah Vaughan i li van regalar la primera guitarra als 13 anys. Com a curiositat, solia actuar en directe per petits "pubs" de Londres, en concret per la zona del famós mercat de Camden.

El seu amic, el cantant Tyler James, va donar la seva maqueta a un productor, de manera que començà la carrera professional als 16 anys. Va signar el primer contracte amb la discogràfica Island/Universal.

Carrera musical[modifica]

L'àlbum debut, Frank, editat el 2003, va ser nomenat als Premis Mercury Music i va guanyar un Premi Ivor Novello el 2004, pel single Stronger than me. El 2006, va treure el segon àlbum, Back to Black. El 14 de febrer del 2007 va guanyar un Brit award en la categoria de Millor Artista Britànica. El juny del 2007, Winehouse va ser novament nominada als Premis Mercury, per Back to Black; el disc ha assolit el platí als EUA, i com a fermall d'or aconseguí tres nominacions als "MTV Video Music Awards" 2007. Aquell mateix any, el novembre, va llançar "Back To Black Deluxe Edition", reedició del reeixit àlbum Back to Black, i el primer DVD, titulat Told You I Was Trouble (DVD).

El 10 de febrer del 2008, es va celebrar la cerimònia de lliurament dels premis Grammy 2008, en què Winehouse va resultar la gran guanyadora de la nit amb cinc dels sis premis als quals era nominada: Millor nou artista, Enregistrament de l'any, Cançó de l'any, Millor interpretació femenina de pop per "Rehab", a més de Millor àlbum de pop vocal per Back to Black, però no va poder assistir a la cerimònia perquè els Estats Units li va negar el visat. Per això va haver de veure la gala a Londres des de casa seva. L'artista, de 24 anys, va completar la seva "presència" en la vetllada amb una actuació via satèl·lit des de Londres, en la qual va abordar dues de les seves cançons més reeixides.

Club dels 27[modifica]

La seva vida va estar marcada per l'abús de l'alcohol i altres drogues. La seva mort, prematura, als vint-i-set anys, probablement a conseqüència de l'alcohol, fa entrar aquesta estrella musical a l'anomenat Club dels 27, amb altres estrelles com Kurt Cobain, Jimmy Hendrix, Janis Joplin o Jim Morrison.[2]

Crítica[modifica]

Back to Black va tenir un èxit rotund i una crítica favorable que va guanyar nombroses comparacions amb la "motown-era R&B". La revista Rolling Stone va dir que en aquest àlbum Amy Winehouse desprenia la força dels intèrprets d'indie i d'hip hop. La revista anglosaxona "People" va afirmar que "Back to Black" és un disc que és millor cada vegada que l'escoltem. "The New Statesmen" va remarcar que aquest segon treball era millor que el primer, referint-se a ell com "un impressionant treball de soul"...

Al KOKO de Londres.

Segons moltes revistes i articles d'opinió de molts crítics musicals de renom, s'ha catalogat Amy Winehouse com "La major representant del Soul Modern". De fet, en moltes d'aquestes crítiques d'opinió s'ha despertat curiositat a causa que s'ha assenyalat que cadenes de televisió musical com MTV, sol passen vídeos de soul en els quals figura la cantant Amy Winehouse. Això no és del tot cert, però si alguna cosa es pot destacar, és que almenys a la cadena MTVLatinoamèrica, l'única cantant de soul-pop els vídeos del qual han vist la llum és Amy.

Controvèrsia[modifica]

La cantant va aparèixer als tabloides britànics en situacions polèmiques relacionades amb el consum de drogues. Amy Winehouse va estar relacionada amb problemes d'addicció a les drogues i l'alcohol. L'escàndol va explotar quan van donar públicament la notícia que el seu marit Blake Fielder havia estat empresonat. Davant d'aquesta notícia, en va succeir una altra en la qual s'anunciava que Amy havia dit que si no deixaven el seu espòs en llibertat, ella se suïcidaria. Es trobava en rehabilitació per l'addicció a les drogues i anorèxia nerviosa. L'entrada al centre es va produir després que el diari The Sun publiqués un vídeo de la cantant consumint diverses drogues.

Winehouse finalment morí per un col·lapse produït pel síndrome d'abstinència el 23 de juliol de 2011, als 27 anys. L'àlbum Back to Black, pòstumament, va ser el de més vendes del Regne Unit del segle xxi.[3]

Discografia[modifica]

Al festival Eurockéennes, el 2007
Àlbums
Senzills
Al festival Eurockéennes, el 2007.
Any Single Llista de vendes Àlbum
UK IE US Espanya
2003 "Stronger than Me" 71 - - - Frank
2004 "Take the Box" 57 - - -
"In My Bed" / "You Sent Me Flying" 60 - - -
"Pumps / Help Yourself" 65 - - -
2006 "Rehab" 7 21 9 5 Back to Black
2007 "You Know I'm No Good" 18 39 77 -
"Back to Black" 25 33 - -
"Tears dry on their own" 16 26 - -
"Valerie" 2 3 - -
"Love is a losing game" 42 - - -
Col·laboracions
Al festival Eurockéennes, el 2007.
  • "Addicted" amb Professor Green
  • "Best for Me" amb Tyler James de The Unlikely Lad
  • "Get Over It" amb John the White Rapper
  • "You Know I'm No Good" amb Ghostface Killah de More Fish
  • "B-Boy Baby" amb Mutya Buena
  • "Valerie" amb Mark Ronson
  • "It's my party" amb Quincy Jones
Rareses
Retrat d'un fan.
  • "Alcoholic Logic"
  • "Procrastination"
  • "Get over it"
  • "I should care"
  • "What it is"
  • "Round Midnight"
  • "Brother"
  • "Beat the point of death"
  • "Fool's Gold"
  • "Mr. Magic"
  • "Monkey Man" (You Know I'm No Good CD2)
  • "To Know Him is to Love Him" (You Know I'm No Good CD1)
  • "Close to the Front" (Rehab CD2)
  • "Do Me Good" (Rehab CD1)
  • "Round Midnight" (Take the Box)
  • "Best Friend" (In my Bed/You Sent Me Flying)
  • "Will You Love Me Tomorrow?" (BSO de Bridget Jones: Sobreviviré)
  • "Hey Little Rich Girl" ("Back To Black Deluxe Edition")
  • "Cupid" ("Back To Black Deluxe Edition)
  • "You're Wondering Now ("Back To Black Deluxe Edition)

Guardons[modifica]

Premis

Referències[modifica]

  1. «Amy Winehouse trobada morta a casa seva a Londres». Ara, 23-07-2011. [Consulta: 23 juliol 2011].
  2. «Veu negra amb final negre». Catorze. [Consulta: 24 juliol 2015].
  3. «Amy Winehouse's Back to Black sets chart record». Arxivat de l'original el 2011-08-26. [Consulta: 19 juliol 2015].. BBC News Online. 25 August 2011.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amy Winehouse