Amigdalòidies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Amygdaloideae)
Infotaula d'ésser viuAmigdalòidies
Amygdaloideae Modifica el valor a Wikidata

Parts de l'ametller Prunus dulcis abans Amygdalus communis
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRosales
FamíliaRosaceae
SubfamíliaAmygdaloideae Modifica el valor a Wikidata
Arn., 1832
Gèneres

Amygdaloideae o Prunoideae, és una subfamília de plantes amb flors dins la família de les rosàcies. Abans era considerada per alguns taxonomistes[1] com una família separada de les rosàcies i s'havien fet servir les denominacions de Prunaceae i Amygdalaceae. Membres importants de la subfamília Amygdaloideae o Prunoideae inclou la prunera, cirerer, albercoquer, presseguer, i l'ametller. El fruit d'aquestes plantes són coneguts com a fruit de pinyol (botanicament, una drupa), i cadascun dels fruits conté una closca dura (botanicament, l'endocarp) anomenat un pinyol que conté una sola llavor.

Taxonomia[modifica]

La taxonomia d'aquesta subfamília ha passat a ser poc clara. El 2001 es va informar[2] per genetistes xinesos que les Prunoideae consisteixen en dos diferents grups genètics o "clades", Prunus-Maddenia i Exochorda-Oemleria-Prinsepia. Posteriorment s'apunta que Exochorda-Oemleria-Prinsepia està una mica separat de Prunus-Maddenia-Pygeum, i aquesta, com subfamília Maloideae, tots aquests gèneres sembla que és millor considerar-los dins la subfamília Spiraeoideae. Amb aquesta classificació el gènere Prunus es considera que inclou Armeniaca, Cerasus, Amygdalus, Padus, Laurocerasus, Pygeum, i Maddenia. Altres taxonomistes no cladistes consideren que els Prunoideae són una simple tribu, o bé tres tribus separades.

Notes[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amigdalòidies
  1. Lindley, J. 1830. Introduction to the natural system of botany: or, a systematic view of the organization, natural affinities, and geographic distribution of the whole vegetable kingdom; together with the uses of the most important species in medicine, the arts, and rural or domestic economy. Longman, Rees, Orme, Brown, and Green London. http://www.biodiversitylibrary.org/item/31944#21
  2. Sangtae Lee and Jun Wen, A phylogenetic analysis of Prunus and the Amygdaloideae (Rosaceae) using ITS sequences of nuclear ribosomal DNA, American Journal of Botany. 2001;88:150-160. Available online at Lee i Wen 2001.