Amós

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeAmós

Modifica el valor a Wikidata
Tipusésser humà
personatge bíblic humà Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obrallibre d'Amós Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióprofeta i agricultor Modifica el valor a Wikidata
Religiójahvisme Modifica el valor a Wikidata
NaixementTekoa Modifica el valor a Wikidata, 814 aC Modifica el valor a Wikidata
Mort740 aC Modifica el valor a Wikidata
Altres
MestreOsees Modifica el valor a Wikidata
AlumneIsaïes Modifica el valor a Wikidata

Amós fou el primer profeta del que s'han conservat oracles a l'Antic Testament. Donà el seu nom al Llibre d'Amós. En aquest llibre (7, 14a) afirma que certament ell és un profeta (nabí), però no un profeta professional (ben nabí), cosa que ha fet pensar que potser era un funcionari del culte dedicat a l'endevinació, o un profeta no d'ofici, és a dir cridat directament per Jahvè.

Vida[modifica]

Pastor i segurament propietari de ramats, va néixer a Tecoa, poblet a prop de Betlem. Va viure en temps de Jeroboam II (783-743 aC). Va denunciar la idolatria, les injustícies socials i la immoralitat ètica, i el culte corrupte reduït a l'exterioritat en uns temps pròspers. Predicà tant a Judà com a Israel, llavors regnes separats. Atacà els sacerdots i els poderosos per les injustícies contra els pobres, la qual cosa li provocà molts enemics i fou expulsat de Betel pel rei, a instància del sacerdot Amàsies. Destaquen també les seves profecies sobre el judici final, que ell considerava reservat a una minoria. No es coneix res dels seus últims anys ni de la seva mort.[1]

Referències[modifica]

  1. Montero, Santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la Antigüedad. Valladolid: Trotta, 1997, p. 55-56. ISBN 8481641618. 


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amós