An-Nayrizí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAn-Nayrizí
Nom original(fa) ابوالعباس فضل بن حاتم نیریزی Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ar) أبو العباس الفضل بن حاتم النيريزي Modifica el valor a Wikidata
c. 865 Modifica el valor a Wikidata
Neyriz (Califat Abbàssida) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 922 Modifica el valor a Wikidata (56/57 anys)
Bagdad (Califat Abbàssida) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, astrònom, astròleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCasa de la Saviesa Modifica el valor a Wikidata

Abu-l-Abbàs al-Fadl ibn Hàtim an-Nayrizí (àrab: أبو العباس الفضل بن حاتم النيريزي, Abū l-ʿAbbās al-Faḍl b. Ḥātim an-Nayrīzī), conegut simplement com a an-Nayrizí i, a l'Occident cristià, com a Anaritius o Nazirius, fou un matemàtic i astrònom persa dels segles IX-X.

No es coneixen gaires dades biogràfiques seves; se sap que va treballar pel califa abbàssida Al-Muhtadí, ja que li va dedicar un tractat sobre els fenòmens meteorològics i un treball per construir un instrument de mesura de la distància dels objectes. Ambdós tractats han sobreviscut fins als nostres dies.

Ibn an-Nadim, en el seu catàleg (Kitab al-fihrist) d'obres científiques, li atribueix vuit llibres: dos són traduccions de l'Almagest i del Tetrabiblos de Claudi Ptolemeu i dos més són taules astronòmiques basades en el Sindhind hindú. Cap d'aquests quatre llibres ha sobreviscut però el comentari de l'Almagest i les taules astronòmiques són citades per Al-Biruní i per Ibn Yunus. També va escriure un opuscle per calcular l'azimut de l'alquibla, un tema de gran rellevància per raons litúrgiques.[1]

An-Nayrizí és conegut, sobretot, per la seva traducció i comentari dels Elements d'Euclides[2] basada, probablement, en una traducció anterior d'Al-Hajjaj.[3] Aquesta obra va tenir una ampla difusió en l'Occident cristià gràcies a la traducció al llatí que en va fer Gerard de Cremona a Toledo a mitjans del segle xii.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]