Anacrusi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
inici de Bach-Werke-Verzeichnis 736, amb l'anacrusi marcat en roig Play Play (pàg.)

Una anacrusi és una nota o un grup de notes sense accents fort a principi d'una frase abans del primer temps fort d'aquesta frase, és a dir, abans de la primera barra de compàs d'aquesta frase.

Per exemple, en un compàs de quatre temps, l'anacrusi es dóna quan la primera nota es troba al tercer o al quart temps del primer compàs. Si es troba al principi d'una peça, aquest compàs acostuma a ser incomplet, és a dir, en el primer i segon temps no hi hauria silencis si no que directament no existirien ni s'escriurien en aquest primer compàs. S'ha de tenir en compte també on acaben les frases musicals. Un mateix compàs pot contenir el final d'una frase i l'inici anacrúsic d'una altra.

Són melodies amb un començament anacrúsic, per exemple, Ploreu, ploreu ninetes (anacrusi: 1 síl·laba: plo-), El gegant del pi (anacrusi: 2 síl·labes: el ge-), Cargol treu banya (anacrusi: 1 síl·laba: car-), L'hereu Riera (anacrusi: 1 síl·laba: Per), Els Segadors (anacrusi: 2 síl·labes: Cata-) o Yellow Submarine de The Beatles (anacrusi: 2 síl·labes: In the)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anacrusi Modifica l'enllaç a Wikidata