Andrés Aubry

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrés Aubry
Biografia
Naixement1927 Modifica el valor a Wikidata
Maisons-Laffitte (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort2007 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
Activitat
Ocupaciósociòleg Modifica el valor a Wikidata

Andrés Aubry (Maisons-Laffitte, 24 d'abril del 1927 [1] - 20 de setembre de 2007) va ser un sociòleg i activista francès el treball del qual en l'antropologia, història i geografia va estar orientat al rescat de les societats indígenes, particularment dels voltants de San Cristóbal de las Casas, a l'estat mexicà de Chiapas.[2]

André Aubry es va graduar en etnosociologia al Líban, i en sociologia i història a París. Va assessorar al Concili del Vaticà II, al Consell Episcopal Llatinoamericà, a la UNESCO i a la CONAI (Comissió Nacional d'Intermediació). El 1973 va arribar a Chiapas, on passaria la resta de la seva vida. Va ser col·laborador del diari La Jornada de 1994 fins a la seva mort. El seu últim llibre porta com a títol Chiapas a contrapelo. Una agenda de trabajo para su historia en perspectiva sistémica i és una polèmica a les interpretacions tradicionals de la història chiapatenca. A petició del Subcomandant Marcos, va ser assessor de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional. Va morir en un accident automobilístic el 2007 a la carretera que comunica Tuxla Gutiérrez amb San Cristóbal de Las Casas.

Referències[modifica]

  1. «[Necrològica d'André Aubry]». Orientierung [Zurich], 71.Jahrgang, nr. 21, 15-11-2007.
  2. Hernández Navarro, Luis «Andrés Aubry: el corcel desamarrado». La Jornada de Mèxic, 25-09-2007 [Consulta: 22 desembre 2014].

Enllaços externs[modifica]