Andrea Sacchi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrea Sacchi

Retrat pintat per Carlo Maratta
Biografia
NaixementAndrea Sacchi
30 novembre 1599 Modifica el valor a Wikidata
Nettuno (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 juny 1661 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Roma (1621–1661)
Bolonya Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, dibuixant, arquitecte, pintor al fresc Modifica el valor a Wikidata
ArtPintura
GènereRetrat pictòric, pintura d'història, al·legoria, pintura religiosa, pintura de gènere, pintura mitològica i retrat Modifica el valor a Wikidata
MovimentBarroc
ProfessorsFrancesco Albani, Andrea Camassei, Tommaso Donini, Cesare Fantetti (en) Tradueix, Luigi Garzi, Francesco Giovani, Francesco Lauri i Augustinus Scilla Modifica el valor a Wikidata
AlumnesJean Gilles Delcour i Pietro Paolo Baldini Modifica el valor a Wikidata
Artistes relacionatsGiovanni Battista Speranza Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsGiuseppe Sacchi Modifica el valor a Wikidata

Andrea Sacchi (Nettuno, 30 de novembre de 1599 - 21 de juny de 1661) va ser un pintor italià del barroc, actiu a Roma. A aquesta generació d'artistes pertanyen els pintors Nicolas Poussin i Giovanni Battista Passeri, els escultors Alessandro Algardi i François Duquesnoy i el biògraf Giovanni Pietro Bellori.

Sacchi va néixer a Nettuno, a la vora de Roma. El seu pare, Benedetto, era també pintor. Andrea va estudiar a l'estudi de Francesco Albani, de qui va ser l'últim gran alumne. Es va traslladar a Roma el 1621 on va passar la resta de la seva vida. La major part de la seva carrera gaudir del mecenatge del cardenal Barberini, qui li va encarregar art per a l'església caputxina a Roma i el Palau Barberini.

Va ser rival del coetani Pietro da Cortona, amb qui va mantenir una controvèrsia. Sacchi va ser reclamat perquè continués l'estil de Rafael Sanzio i ell advocava per llenços més petits amb menys figures. Sacchi va viatjar a Venècia i Parma i va estudiar els treballs de Correggio. Va ser mestre de Carlo Maratta durant 22 anys.

Dues de les seves principals obres sobre llenç són retaules avui mostrats a la Pinacoteca Vaticana.

Referències[modifica]

 Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba en domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911. 

  • Sutherland Harris, Ann. Andrea Sacchi : complete edition of the paintings with a critical catalogue.  : Princeton, NJ: Princeton Univ. Press, 1977. 
  • Wittkower, Rudolf. Art and Architecture Italy, 1600-1750. Pelican History of Art, 1993. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Andrea Sacchi