Andrew Fire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrew Fire

D'esquerra a dreta: Andrew Z. Fire, George F. Smoot, Roger D. Kornberg, Dick Cheney, Craig C. Mello i John C. Mather l'any 2006
Biografia
Naixement27 abril 1959 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Palo Alto (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Califòrnia a Berkeley
Universitat de Stanford
Institut de Tecnologia de Massachusetts
Fremont High School Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiPhillip Allen Sharp Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballGenètica i patologia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Stanford Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbiòleg, patòleg, acadèmic, físic, genetista, metge, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Johns Hopkins
Universitat de Stanford Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Lloc webprofiles.stanford.edu… Modifica el valor a Wikidata

Andrew Zachary Fire (Palo Alto, EUA 1959) és un patòleg i genetista nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 2006.

Biografia[modifica]

Va néixer el 27 d'abril de 1959 a la ciutat de Palo Alto, població situada a l'estat nord-americà de Califòrnia. Va estudiar matemàtiques a la Universitat de Berkeley, on es va gruduar el 1978, i posteriorment realitzà el seu doctorat en biologia a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) l'any 1983 sota la supervisió de Phillip Allen Sharp. Seguidament es traslladà a Anglaterra, on fou membre del Laboratori de biologia molecular de la Universitat de Cambridge sota la direcció de Sydney Brenner.

Entre 1986 i 2003 fou membre del departament d'embriologia de la Carnegie Institution of Washington a Baltimore, així mateix fou professor de biologia de la Universitat Johns Hoopkins i de Stanford, d'on actualment és professor de patologia i genètica.

Recerca científica[modifica]

Interessat en genètica inicià la seva recerca científica sobre l'estructura de l'àcid ribonucleic (ARN). El 1998, en col·laboració amb Craig C. Mello, va demostrar que es podia reduir específicament l'expressió de la proteïna continguda en les cèl·lules del nematode Caenorhabditis elegans introduint trossets d'ARN forans. Aquest fenomen fou denominat ribointerferència o interferència d'ARN (RNAi), una interferència que produeix una degradació de l'ARN missatger (ARNm) i a la inhibició de l'expressió de la proteïna corresponent.

L'any 2006 fou guardonat, juntament amb Craig C. Mello, amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pel descobriment de la interferència d'ARN.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Andrew Fire