Angles del vent

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Els diferents angles del vent. La fletxa negra a la part superior representa la direcció del vent. *1.Bolina o cenyida *1c.Desquarterar *2.Través *3.Través obert *4.Per l'aleta o llarg. *5.De popa o empopada.

Definim angles del vent les diferents orientacions vaixell de vela manté respecte a la direcció de vent.

La propulsió en els vaixells de vela es produeix per un fenomen semblant a la sustentació d'una ala d'avió, la diferència de pressió generada pel vent en les dues "cares" de la vela. Quan canvia la direcció del vent respecte l'eix longitudinal del vaixell obliga el navegant a canviar d'amura la vela vaixell per aprofitar millor la força del vent sobre les veles.

Per a indicar la direcció del vent respecte de l'eix longitudinal de l'embarcació es va desenvolupar un sistema convencional que divideix l'angle entre proa i popa del vaixell (que correspon a 180º) en 16 quartes, que corresponen a 11° 15′ cadascuna.

Convencionalment doncs, la direcció del vent s'expressa en quartes, proporcionant una indicació immediatament comprensible entre al patró de l'embarcació i els mariners, pels ajustos que s'hagin de fer a les veles.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Angles del vent Modifica l'enllaç a Wikidata