Ànguids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Anguidae)
Infotaula d'ésser viuÀnguids
Anguidae Modifica el valor a Wikidata

vidriol Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaAnguidae Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1825
Gèneres
Vegeu tetx
Ophiodes

Els ànguids (Aguidae) són una família de sauròpsids (rèptils) lacertilis. Alguns gèneres tenen el cos allargat i les potes atrofiades,[1] cosa que els hi dona aspecte serpentiforme, tot i que no estan directament emparentats amb les serps; es tracta, doncs, d'un notable cas de convergència evolutiva. Es tracta, doncs, de llangardaixos àpodes.

Distribució[modifica]

La distribució d'Anguidae abasta el vell i nou món, i falta completament absent solament a Austràlia. A Europa les espècies més conegudes són Anguis fragilis i Pseudopus apodus (Ophisaurus apodus). A Amèrica del Nord es coneixen diverses espècies d'Ophisaurus, i a Amèrica Central moltes espècie de Celestus, Diploglossus i Abronia.

Història natural[modifica]

La majoria de les espècies són terrestres, viuen a la fullaraca i els detritus, al terra de bosc. Hi ha espècies que són ovovivípares, la qual cosa és particularment avantatjós, com a protecció per als joves, especialment en climes freds i humits com pot ser el nord d'Europa.

Taxonomia[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ànguids
  1. Bauer, Aaron M.. Cogger, H.G. & Zweifel, R.G.. Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego: Academic Press, 1998, p. 152–155. ISBN 0-12-178560-2.