Anílids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aniliidae)
Infotaula d'ésser viuAnílids
Anilius scytale Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN167047 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaAniliidae
GènereAnilius
EspècieAnilius scytale Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
Sinònims
  • Ilysioidea - Fitzinger, 1826
  • Tortricina - Müller, 1823
  • Tortricidae - Jan, 1863
  • Ilysiidae - Boulenger, 1890
  • Aniliidae - Stejneger, 1907
  • Anilidae - Amaral, 1930
  • Aniliinae - Romer, 1956

Els anílids (Aniliidae) són una família monotípica de serps que inclou l'espècie A. scytale, que habita l'Amèrica del Sud. Aquesta serp té una faixa pelviana vestigial que té l'aparença d'un parell d'esperons de claveguera. És ovovivípara. La dieta es compon principalment d'amfibis i altres rèptils. Actualment, es reconeixen dues subespècies, incloent la forma típica que es descriu aquí.

Morfologia[modifica]

Aquesta espècie es distribueix per la conca de l'Amazones, Guaiana i Trinitat i Tobago. Es tracta d'una serp de mida mitjana que pot arribar a uns 70 cm de longitud. S'alimenta d'escarabats, cecílies (amfibis llaners), anfisbènids (llangardaixos sense potes), petites serps fosorials, peixos i granotes. Té un cos cilíndric de diàmetre uniforme i la cua molt curta; bandes brillants en vermell i negre (però sense bandes grogues). Els seus ulls reduïts s'ubiquen sota les grans escates del cap. És considerada la serp que més s'assembla a les serps ancestrals originals, comptant entre d'altres amb un crani semblant al d'un llangardaix.

Distribució geogràfica[modifica]

Habita en les zones tropicals de la part nord de l'Amèrica del Sud des del sud i oest de Veneçuela, Guaiana, Surinam i Guaiana Francesa incloent la conca de l'Amazones de Colòmbia, l'Equador, el Perú i el Brasil. La localitat tipus és "Indiis".

Subespècies[modifica]

Subespècies Autor de taxó Nom comú Distribució geogràfica
A. s. phelpsorum Roze, 1958
A. s. scytale (Linnaeus, 1758)

Taxonomia[modifica]

En les classificacions modernes la família inclou únicament l'espècie Anilius scytale, mentre que Cylindrophis, el gènere asiàtic prèviament inclòs, ha estat elevat a una família separada, Cylindrophiidae.

Referències[modifica]

  • Boos HEA. 2001. The snakes of Trinidad and Tobago. Texas A&M University Press, College Station, Texas. ISBN 1-58544-116-3.
  • Martins M, Oliveira ME. 1999. Natural history of snakes in forests of the Manaus region, Central Amazonia, Brazil. Herpetological Natural History 6: 78-150. PDF Arxivat 2013-10-09 a Wayback Machine..

Enllaços externs[modifica]