Ankhesenamon

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tutankhamon rep flors d'Ankhesenamon en senyal d'amor

Ankhesenamon fou una reina egípcia. Tercera filla del faraó Akhenaton i de la gran esposa reial la reina Nefertiti, el seu nom de naixement fou Ankhesenpaaton "La que viu per Atón". A les cròniques hitites és coneguda com a Dahamunzu, probablement un títol més que el nom.

Quan Tutankhaton va pujar al tron hi fou casada. El faraó tenia uns 9 anys i probablement la núvia en tenia pocs més. El matrimoni va canviar el seu nom (de un final amb Aton a un final en Ammon) el segon any, moment en què el culte exclusiu d'Aton fou abolit.

Pel seu origen patern, tenia dret al tron en cas de manca de mascles. A la prematura mort de Tutankhamon el va succeir en el tron i els seus ministres, especialment el visir Ay, li van indicar que hauria de triar marit. El mateix Ay segurament es va proposar com a candidat, però la reina era jove (uns 20 anys o poc mes) i Ay era ja gran i li va donar llargues.

Ankhesenamon va escriure a Subiluliuma I demanant un fill per casar-hi i esdevenir faraó; el rei hitita, que era davant Kargamis, segurament va quedar molt sorprès i va enviar a comprovar la seva veracitat a Hattusazit, el camarlenc reial. Al cap d'unes setmanes o mesos va retornar el camarlenc Hattusaziti amb un enviat egipci anomenat Hani. Convençut el rei va declarar l'establiment de la pau entre Hatti i Egipte i va enviar un dels seus fills, anomenat Zannanza (alguns erudits pensen que mes que el nom del príncep es tractaria del seu títol egipci), per casar amb la vídua de Tutankhamon. Però en el camí Zannanza fou assassinat segurament per un partit antihitita egipci que preferia veure al tron al visir Ay o al general Horemheb (els dos són sospitosos de ser els instigadors). Aquests fets van originar la guerra entre Egipte i els hitites.

Llavors Ay la va obligar a casar-se amb ell i així va esdevenir faraó.

Després d'això ja no se'n sap res més.