Anserins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Anserinae)
Infotaula d'ésser viuAnserins
Anserinae Modifica el valor a Wikidata

oca riallera grossa Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAnseriformes
FamíliaAnatidae
SubfamíliaAnserinae Modifica el valor a Wikidata
Vigors, 1825
Nomenclatura
Sinònims
Cygninae
Tribu

Els anserins (Anserinae) són una subfamília dels anàtids (família Anatidae) que conté els cignes i les oques autèntiques. Una classificació alternativa (vegeu Terres & NAS, 1991) separa aquests grups en dues subfamílies, els Anserinae, que inclouria les oques i els ànecs arboris, i els cignins (Cygninae), que inclouria els cignes. Des de principis del present segle, se n'han fet estudis genètics com els de González et col. (2009b) o el de Burgarella et col. (2010), que han donat peu a la inclusió en aquesta subfamília d'espècies no incloses fins ara, a més de posar en dubte la validesa de tribus com Cygnini o Cereopsini.

Sistemàtica[modifica]

Estudis genètics realitzats els darrers anys han donat peu a la divisió dels anserins en quatre tribus.[1][2] La classificació del congrés Ornitològic Internacional (versió 2.7, 2011) en considera 12 gèneres amb 38 espècies.

El gènere extint Cnemiornis, una oca de Nova Zelanda, sembla pròxima a Cereopsis.

L'espècie Geochen rhuax correspon a uns enigmàtics subfòssils de bona grandària, trobats a les Illes Hawaii, d'aspecte d'oques, que no es poden assignar a cap gènere viu, però deuen estar pròxims al gènere Branta.

Referències[modifica]