Antígona (Sòfocles)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Antígona davant el cadàver de Polinices (Nikiforos Lytras, 1865)

Antígona (grec: Ἀντιγόνη) és una tragèdia del dramaturg atenès Sòfocles, escrita, segons els estudiosos, cap al 442 aC. Antígona va ser traduïda al català per Carles Riba, i van ser publicades el 1977 al primer volum de les obres de Sòfocles editades per Clàssics Curial.

Què cal saber abans de llegir-la[modifica | modifica el codi]

Abans de llegir l'obra, el lector actual ha de saber unes nocions que eren compartides pels antics grecs (i que s'inclouen, majoritàriament, a l'Èdip Rei sofocleu i Els set contra Tebes d'Èsquil): Èdip es casà amb sa mare Iocasta després de matar el seu pare Laios i, havent estat proclamat rei de Tebes, engendrà quatre fills: Etèocles, Polinices, Antígona i Ismene. Quan es descobreix l'entramat (és l'argument de l'Èdip Rei) Iocasta se suïcida i Èdip es treu els ulls per a després partir a l'exili amb les seves filles (els seus fills, que es neguen a acompanyar-lo, són maleïts pel pare a morir l'un en mans de l'altre). Com que el tron de Tebes havia quedat vacant, Etèocles i Polinices decideixen tornar-se el poder; però quan arribà el torn de Polinices, Etèocles es negà a cedir-li el ceptre. L'ofès se'n va a Argos i ajudat des d'allà ataca la ciutat natal amb un exèrcit comandat per set cabdills; Tebes resistirà victoriosa, però els dos germans moriran un per l'arma de l'altre (argument d'Els set contra Tebes).

Obra[modifica | modifica el codi]

Dramatis personae[modifica | modifica el codi]

Personatges, per ordre d'aparició: Antígona, Ismene, Creont (fill de Meneci), Hemó, Tirèsias, Eurídice, cor de vells tebans. Personatges muts: guàrdies, poble.

Escenes[modifica | modifica el codi]

  • Pròleg: Apareixen en escena Antígona i la seva germana Ismene. La primera assegura estar resolta a enterrar Polinices tot i la prohibició de Creont (el seu oncle, que havia assumit el poder), que el considera un enemic per haver atacat la ciutat (i que, en canvi, sí que enterra amb honors Etèocles). Ismene, temorosa, no la vol acompanyar.
  • Pàrode: Entra el Cor (el Consell de Savis) i fa una oda al Sol, a la vegada que celebra la victòria tebana.
  • Episodi I: Creont es presenta davant el Consell de Vells i explica el seu "programa": la pàtria està per damunt de temors i amics; per això ha manat enterrar Etèocles i deixar Polinices per als gossos i els ocells. En aquestes arriba el guardià per fer-li saber que algú ha fet les honres fúnebres a Polinices, i el rei li diu que si no li'n presenta el culpable ell serà castigat (perquè el creu còmplice subornat). A l'Estàsim el cor fa una oda a l'home, però avisa de les desgràcies d'aquell que no ajusti les lleis terrenals amb les dels déus.
  • Episodi II: Arriba el guardià, que ha sorprès Antígona tornant a fer els honors funeraris (cobrir el cos de terra i realitzar tres libacions) al seu germà netejat. Ella no ho nega i diu a Creont que segueix les lleis divines i no les de cap humà. Nega a sa germana que l'acompanyi en el càstig que rebrà. A l'Estàsim el cor fa una oda al desastre dels Labdàcides i de qui confon bé i mal.
  • Episodi III: Arriba Hèmon (fill de Creont i promès d'Antígona) i després de dir al pare que està al seu favor (aquest se'n congratula i elogia la disciplina enfront de l'anarquia) defensa que canviï de criteri adaptant-se a la voluntat del poble (democràcia) i a les lleis divines. Tanmateix, Creont no l'escolta. A l'Estàsim es fa una oda a l'amor; el cor al final es decanta per Antígona.
  • Episodi IV: Antígona és portada a la tomba, i ella es lamenta de sofrir tal càstig a causa haver estat justa, sense amics i sense conèixer el matrimoni. L'Èstàsim és una oda a la gent que patí mal final tot i ser de noble ascendència, com Dànae, Driant o els fills de Tideu.
  • Episodi V: L'endeví Tirèsias fa saber a Creont que la ciutat serà maleïda pels déus si no canvia la seva decisió. Aquest s'hi resisteix, però, quan l'endeví l'adverteix que pagarà amb la mort del seu fill la mort d'Antígona, es posa a disposició del Consell de Vells. Aquest li diu que alliberi la jove i enterri el mort. A l'Èstàsim hi ha una oda i una invocació a Dionís.
  • Èxode: Ve un missatger a informar que Hèmon és mort. Eurídice (sa mare), que sent parlar de desgràcies familiars, surt de Palau i demana el què: resulta que Hèmon, havent vist Antígona penjada a la cova amb un tros del seu vestit, intenta matar son pare i fracassa, però just després se suïcida clavant-se l'espasa. Després de sentir això Eurídice també se suïcida. Quan Creont arriba amb el fill en braços i sap la sort de l'esposa, es lamenta en adonar-se que cap home no pot oposar la seva voluntat a la dels déus.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antígona (Sòfocles) Modifica l'enllaç a Wikidata