Anton Diabelli

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Anton Diabelli

Anton Diabelli (Mattsee, prop de Salzburg, 6 de setembre de 1781Viena, 7 d'abril de 1858) va ser un compositor i editor musical austríac. Avui dia és conegut principalment com a autor del vals sobre el qual Ludwig van Beethoven va compondre les seves cèlebres trenta-tres Variacions Diabelli.

Biografia[modifica | modifica el codi]

D'infant entrà a l'escola que Michael Haydn tenia a Salzburg i el 1800 en el convent de Raichenhaslach, una vegada secularitzat, es dedicà a donar lliçons de música a Viena, on més tard s'associà amb l'editor Cappi, amb qui va fundar l'editorial Diabelli & Co.

Fou un fecund compositor i les seves obres per a piano (sonatines, sonates, minuets, etc.) van ser molt apreciades durant molts anys, igual que les seves composicions religioses, entre les quals hi figuren 10 misses i 12 ofertoris. Va merèixer molts elogis del seu mètode d'ensenyament, però com a editor fou durament censurat per la seva mesquinesa i avarícia que demostrà en adquirir a preus irrisoris les obres de Franz Schubert i altres compositors que després varen assolir gran renom.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Tom núm. 18 de l'Enciclopèdia Espasa