Cap d'any musulmà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Any Nou islàmic)
Plantilla:Infotaula esdevenimentCap d'any musulmà
Tipusdia festiu
festa pública Modifica el valor a Wikidata
Commemorahègira Modifica el valor a Wikidata
Part deFestes i dies festius a Algèria Modifica el valor a Wikidata
DiaMuhàrram Modifica el valor a Wikidata

El cap d'any musulmà (en àrab رأس السنة, ras as-sana i رأس العام, ras al-ʿām) és el primer dia de l'any lunar dels musulmans; s'escau el primer dia del mes de muhàrram (primer mes del calendari islàmic). Encara que aquest dia no té gaire rerefons religiós, certs musulmans aprofiten la data per recordar la vida del profeta Mahoma i l'Hègira, la fugida d'aquest de la Meca a Medina, on els seus seguidors es van constituir oficialment en una comunitat de creients. Aquest moment va ser escollit simbòlicament per marcar l'inici del nou calendari. No hi establert a l'Alcorà cap celebració en especial.

En tot cas, segons algunes interpretacions, la celebració de l'Any Nou islàmic amb festes, intercanvis de regals, etc., es considera bida ("innovació no ortodoxa") o fins i tot haram (prohibit). Com que aquest calendari es basa en el cicle lunar, cada any resulta 11 o 12 dies més curt que el calendari solar; així, la data d'inici del mes de muhàrram varia cada any en relació al calendari gregorià.

En alguns països de l'àmbit d'influència persa, la denominació en àrab "ras al-Am" ha estat substituïda per la paraula nowruz,[1] que designa l'antic cap d'any zoroastrià a l'equinocci de primavera .

Correspondències amb el calendari gregorià[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]