Apòfisi mastoide

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

`

Apòfisi mastoide del os temporal.

L' apòfisi mastoide és una prominent projecció arrodonida de l'os temporal localitzat darrere del conducte auditiu extern i constitueix un important punt d'inserció de músculs, incloent el esternoclidomastoïdal. En general, l'apófisis mastoide és lleument major en proporció en homes que en les dones. El nom, mastoideo deriva del grec «masto» fent al·lusió a la forma semblant que té a la mama femenina.

Cares[modifica | modifica el codi]

  • Cara externa, més o menys convexa, presta inserció a la majoria dels músculs rotatoris del cap: el esternoclidomastoïdal, l'espleni, el Complex menor.
  • Cara interna ofereix a la part superior una ranura ampla i profunda dirigida de darrere endavant, és la ranura digástrica , en la qual s'insereix el ventre posterior del múscul digàstric. La part interna d'aquest canal mostra una eminència roma, allargada d'endavant enrere, en la vessant interna està llaurat altre solc per on passa l'artèria occipital. Aquest sortint rep el nom de eminència yuxtamastoidea .

Patologies[modifica | modifica el codi]

L'apòfisi mastoide de l'os temporal té cavitats o cel·les que contenen aire, anomenades cel·les mastoidees. La mastoïditis aguda és una infecció vírica dins de les cel·les mastoidees de l'apòfisi mastoide.[1] La formació neoplàsica de cèl·lules epitelials en les cel·les mastoidees s'anomena colesteatoma i pot arribar a causar problemes auditius o sordesa i fins i tot la mort, si cursa sense tractaments.

L'extracció d'os infectat i d'un colesteatoma, és un procediment quirúrgic anomenat mastoidectomia que s'aborda per darrere de l'orella o pel conducte auditiu extern.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Manual Merck d'Informació Mèdica per a la Llar. Trastorns de l'orella mitjana i l'orella interna, 2005-2008 [Consulta: 6 octubre 2008]. 
  2. Extret de: Lambert PR , Otolaryngology: Head & Neck Surgery, 4th ed., Chapter 137 - Mastoidectomy, 2005, pp 3075-3086. Citat el 2002 per: 83603 Blue Cross and Blue Shield Association (en espanyol). Data últim accés: 6 d'octubre de 2008.